Польща досі не виділила грошей на ініціативу Чехії щодо снарядів для України – ЗМІ

Читать на русском
Польща є єдиною країною, яка пообіцяла гроші на чеську ініціативу зі снарядів для ЗСУ, але й досі їх не виділила.
Фото: AFP

Польща є єдиною країною, яка пообіцяла виділити фінансування на чеську ініціативу із закупівлі снарядів для України, але досі цього не зробила.

Такі дані опублікував портал Gazeta Wyborcza.

Закупівля снарядів для України: скільки грошей обіцяли виділити союзники на ініціативу ЧехіїБлизько 14 країн обіцяли виділити кошти на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України. Докладніше – на інфографіці.

Відомо, що на кінець серпня до плану приєдналися вісімнадцять країн-союзників України. Багато хто вже оголосив про свій намір, інші ж повідомили про участь дипломатичними каналами. При цьому внески вже зробили 17 держав – усі країни, окрім Польщі.

За даними журналістів, найбільше коштів надала Німеччина. Зазначається також, що Берлін відгукнувся на пропозицію Чехії раніше за всіх інших учасників.

«Якщо не станеться чогось несподіваного, Чехія у вересні поставить в Україну близько 100 тисяч артилерійських снарядів у рамках ініціативи з виробництва боєприпасів. Це значно наблизить чеських політиків до виконання своєї обіцянки поставити в Україну до кінця року не менше ніж півмільйона артилерійських боєприпасів різних калібрів», – зазначено в публікації.

Нагадаємо, Польща приєдналася до ініціативи у березні. А вже наприкінці березня міністр закордонних справ країни Радослав Сікорський заявляв, що Польща подвоїть внесок в ініціативу Чехії.

Перші партії снарядів із чеського плану були поставлені ЗСУ у середині липня. Згодом стало відомо, що Чехія також має намір направити частину відсотків, отриманих від заморожених російських активів, на закупівлю боєприпасів для України.

Раніше повідомлялося, що уряд Чехії готується запустити нову ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів для України. Проєкт отримає назву «Ініціатива-2025».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: