Стало відомо, скільки часу знадобиться на відновлення Сейму та Десни після забруднення

Читать на русском
До річки Сейм з цукрового заводу в Курській області потрапило близько 5600 тонн забрудненої води. На відновлення екосистем Сейму та Десни потрібно два-три роки.
newch.tv

Екосистеми річок Сейм та Десна можуть відновитись після забруднення через 2-3 роки. Зокрема, до Сейму із цукрового заводу в Курській області росії потрапило близько 5600 тонн забрудненої води.

Про це під час пресконференції розповіли директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв та директор Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Володимир Осадчий.

Поки що все в нормі: киян обіцяли мінімум за добу попередити про погіршення ситуації з водоюУ Києві на сьогоднішній день якість води залишається в нормі. У разі погіршення ситуації киян попередять щонайменше за добу.

За словами Осадчого, за допомогою супутникових знімків вдалося оцінити обсяг забрудненої води, яка потрапила до річки Сейм – близько 5600 тонн. Ця маса за кілька годин знищила весь розчинений кисень у воді, що призвело до наслідків, які останні тижні спостерігалися в Сеймі.

Наразі, додав він, забруднення вже менш концентроване. До Київської області вона дійде у ще меншій концентрації.

Афанасьєв, у свою чергу, зазначив, що екосистеми рік Сейм і Десна можуть відновитися через 2-3 роки.

«У водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми – 4 міліграми на дециметр кубічний. Мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер», – розповіла про поточну ситуацію заступниця міністра захисту довкілля Олена Крамаренко.

В даний час забруднення пройшло по Десні вже 242 км. За оновленим прогнозом забруднена вода орієнтовно може досягти Київської області 14-16 вересня.

Нагадаємо, забруднення в Сеймі та Десні було зафіксовано наприкінці серпня. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це пов'язано із викидом нечистот від роботи цукрового заводу у російському місті Тьоткіно.

Екологічні збитки від забруднення річок Сейм та Десна у Чернігівській та Сумській областях вже перевищили 405 млн гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: