Путін може відповісти ядерними випробуваннями на дозвіл Заходу бити по рф – аналітики

Читать на русском
Путін може випробувати ядерну зброю, щоб залякати Захід, у відповідь на дозвіл використання ракет далекого радіусу дії для ударів по росії.
Getty Image

Путін може випробувати ядерну зброю, щоб залякати Захід, у відповідь на дозвіл використання ракет далекого радіусу дії для ударів по росії.

Про це пише Reuters з посиланням на трьох аналітиків.

Скільки ядерних випробувань було проведено у світіУ світі було проведено понад 2 тисячі ядерних випробувань. На інфографіці – дані по країнах.

Прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер та президент США Джо Байден у п'ятницю, 13 вересня, провели переговори про те, чи дозволити Києву використовувати американські ракети великої дальності ATACMS та британські ракети Storm Shadow проти цілей у росії. Того дня радник із комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати поки не змінили свою думку та не погодили такий дозвіл.

Західні експерти вважають, що росія може відповісти ядерним випробуванням, якщо українським військам таки нададуть можливість атакувати рф західними ракетами. Зокрема, Ульріх Кюн, експерт з озброєнь з Інституту досліджень миру та безпекової політики в Гамбурзі, заявив, що не виключає можливості того, що путін вирішить послати ядерне послання, аби залякати союзників України. Москва могла б випробувати ядерну зброю. При цьому варто відзначити, що росія не проводила випробувань з 1990 року.

«Таким чином країна-терорист хоче продемонструвати свій наратив у дії, мовляв, «ми врешті-решт вдамося до ядерної зброї», – пишуть журналісти.

Герхард Манготт, фахівець з безпеки в Університеті Інсбрука в Австрії, заявив, якщо ракетні обмеження буде знято, то основний тягар військової відповіді понесе Київ.

«Дозвіл Україні використовувати західну зброю за допомогою західних супутникових знімків, західних військових радників – це те, що дуже тісно зазіхає на життєво важливі російські інтереси. Тож я думаю, що помиляються ті, хто каже: «Ну, нічого не станеться, давайте просто зробимо це», – додав він.

Тоді як Ульріх Куен з Інституту досліджень миру та безпекової політики в Гамбурзі вважає, що у відповідь росія активізує атаки на цивільну інфраструктуру України й також не виключає, що Москва може провести велику демонстрацію своїх ядерних можливостей.

«Росіяни могли б провести ядерне випробування. Вони зробили всі необхідні приготування. Вони могли б підірвати тактичну ядерну зброю десь на сході країни, просто щоб продемонструвати, що серйозно налаштовані, коли кажуть, що ми зрештою вдамося до ядерної зброї», – розповів експерт.

Нагадаємо, навесні володимир путін заявив, що росія з військово-технічної точки зору готова до ядерної війни, а також готова застосувати таку зброю «у тому випадку, якщо йдеться про існування російської держави».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, що являє собою ядерний арсенал агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: