У яких країнах українські рятувальники допомагали ліквідувати наслідки стихійних лих

Читать на русском

Центральна Європа страждає від руйнівних повеней, і Україна запропонувала шести країнам – Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині та Чехії – допомогу нашої ДСНС у подоланні наслідків. Українські рятувальники, у яких, до речі, вчора було професійне свято, мають великий досвід таких місій: вони не раз допомагали колегам з інших країн гасити лісові пожежі, ліквідувати наслідки повеней та землетрусів. Географія участі у рятувальних операціях – на інфографіці «Слово і діло».

Україна надає гуманітарну допомогу країнам, які постраждали від стихійного лиха. Відповідний указ підписує президент. В якості додаткового заходу може бути направлений загін рятувальників разом із технікою.

Українські рятувальники допомагали боротися з наслідками природних лих багатьом країнам світу. Докладніше – на інфографіці.
Рятувальні операції за участю УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найчастіше українські рятувальники виїжджали до інших країн для гасіння лісових пожеж – до Іспанії, Грузії, Ізраїлю, Чорногорії, Туреччини, Греції.

В 2006 році Україна направила до Грузії протипожежний гелікоптер з екіпажем для допомоги у гасінні лісової пожежі в Адигенському районі країни.

В 2017 році Україна направляла до Грузії пожежний літак Ан-32П ДСНС. Тоді в Боржомі через навмисні підпали спалахнули ліси.

У листопаді 2016-го лісові пожежі, спричинені навмисними підпалами терористів, охопили кілька районів Ізраїлю. Україна направила на допомогу два літаки Ан-32П.

У липні 2017 року Україна направила до Чорногорії Ан-32П для гасіння лісових пожеж відповідно до міжурядової Угоди про співробітництво у сфері захисту від природних та інших катастроф.

Влітку 2021 року на західному та південному узбережжі Туреччини через аномальну спеку почалися лісові пожежі. Вони впритул підібралися до популярних туристичних регіонів. Україна направила два пожежні літаки Ан-32П зі спеціалістами, які мають досвід роботи в гірських районах і допомагали гасити пожежі в Чорногорії, Ізраїлі та Грузії.

Цього ж року сотня українських рятувальників ліквідували лісові пожежі у Греції.

Індії, Туреччині та навіть Ірану Україна допомагала розбирати завали після землетрусів.

26 грудня 2003-го в іранському місті Бам стався землетрус магнітудою 6,6 балів за шкалою Ріхтера, понад 30 тисяч осіб загинуло і ще близько 200 тисяч було поранено. До країни були направлені українські рятувальники, мобільний госпіталь із хірургами та травматологами, літаки Іл-76 із гуманітарною допомогою.

В Індії потужний землетрус стався 26 січня 2001 року в штаті Гуджарат: загинуло понад 20 тисяч людей і більше 160 тисяч було поранено. Це був найсильніший землетрус за майже 50 років. Україна направила на місце події загін рятувальників, працівників МОЗ та мобільний госпіталь.

Українські рятувальники допомагали в інших країнах навіть під час повномасштабної війни. Минулого року загін ДСНС шукав людей під завалами після руйнівного землетрусу в Туреччині. Тоді загинуло понад 40 тисяч людей, у тому числі громадяни України.

Крім того, наші рятувальники працювали у Словенії, де були масштабні повені.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розповідало, як росія вдається до інтервальних обстрілів цивільних об'єктів для знищення рятувальників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: