Деяким українцям заборонили використовувати Telegram на службових пристроях – подробиці

Читать на русском
Telegram на службових пристроях не можна буде використовувати держслужбовцям, військовим, працівникам сектору безпеки та оборони, а також підприємствам-операторам критичної інфраструктури.

Працівникам органів державної влади, військовослужбовцям, працівникам сектору безпеки та оборони, а також підприємств-операторів критичної інфраструктури заборонили встановлювати та використовувати Telegram на службових пристроях.

Таке рішення ухвалив Національний координаційний центр кібербезпеки, повідомляє пресслужба РНБО.

Скільки користувачів у Telegram у світі та наскільки він популярний у порівнянні з іншими месенджерамиУ середньому користувач Telegram проводить у додатку 2 години 54 хвилини на місяць. Найбільшим ринком додатку є Індія. Більше – на інфографіці.

Виняток буде зроблено для осіб, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.

Рішення було ухвалено на засіданні, яке відбулося 19 вересня за участю керівництва поліції, Генштабу, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, СБУ, Міноборони, Нацбанку, Міністерства цифрової трансформації, МЗС, розвідувальних органів, регуляторних органів у сфері електронних комунікацій, а також нардепів.

Повідомляється, що керівник ГУР Кирило Буданов навів «обґрунтовані дані» про наявність у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних.

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – сказав він.

Представники СБУ та Генштабу заявили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, поширення фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, коригування ракетних ударів тощо.

«З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданова неодноразово говорив, що Telegram становить загрозу національній безпеці країни. Він зазначив, що закрити його технічно важко, але можливо.

Раніше в Нацраді закликали офіційних осіб та державні організації припинити будь-яку комунікацію через Telegram.

У Верховній раді до кінця вересня маємо розробити новий законопроєкт про регулювання роботи Telegram в Україні.

Соціологи з'ясували ставлення українців до можливої ​​заборони месенджера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: