Європарламент визнав Гонсалеса законним президентом Венесуели

Читать на русском
Європейський парламент визнав опозиціонера Едмунда Гонсалеса законним президентом Венесуели та засудив фальсифікацію виборів в країні.
Фото: Reuters

Європейський парламент визнав опозиціонера Едмундо Гонсалеса законно обраним президентом Венесуели.

Про це йдеться на сайті Європарламенту.

У Венесуелі видали ордер на арешт лідера опозиціїУ Венесуелі суд видав ордер на арешт кандидата у президенти від опозиції Едмунда Гонсалеса. Його звинувачують в узурпації влади, підбурюванні до заколоту та змові.

Зазначають, що у резолюції, прийнятій у четвер, 19 вересня, 309 голосами «за» та 201 «проти», парламент «рішуче засуджує та повністю відкидає фальсифікацію виборів, організовану контрольованою режимом Національною виборчою радою, яка відмовилася оприлюднити офіційні результати».

Європарламент визнає Едмундо Гонсалеса легітимним і демократично обраним президентом країни, а Марію Коріну Мачадо – лідером демократичних сил Венесуели. Він також рішуче засуджує видачу урядом Венесуели ордера на арешт Гонсалеса.

Крім того, додають, що Євросоюз має зробити все можливе, щоб Едмундо Гонсалес, законний і демократично обраний президент Венесуели, міг вступити на посаду 10 січня 2025 року.

Депутати Європарламенту підкреслюють, що, незважаючи на неодноразові заклики міжнародної спільноти, венесуельський режим не дотримувався Барбадоської угоди 2023 року між урядом Мадуро та опозицією щодо президентських виборів, унеможливлюючи вільні та чесні вибори.

«Євродепутати відзначають, що у звітах міжнародних місій зі спостереження за виборами чітко зазначено, що вибори президента Венесуели 28 липня 2024 року не відповідали міжнародним стандартам чесності виборів. Вони також рішуче засуджують вбивства, переслідування, порушення та арешти, вчинені проти демократичної опозиції, народу Венесуели та громадянського суспільства, закликаючи припинити систематичні порушення прав людини», – йдеться у повідомленні Європарламенту.

Нагадаємо, влада Венесуели заявила про перемогу на виборах чинного президента Ніколаса Мадуро. При цьому опитування перед виборами та екзит-поли показували велику перевагу опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса.

Євросоюз також не визнав перемогу Мадуро на президентських виборах у Венесуелі. Там заявили, що результати підрахунку голосів, опубліковані Національною виборчою радою країни, не можуть бути визнані достовірними.

Після оголошення результатів у кількох містах Венесуели спалахнули масові протести. Раніше було відомо про затримання майже 750 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: