Генасамблея ООН ухвалила «Пакт про майбутнє»: що передбачає документ

Читать на русском
Генасамблея ООН ухвалила Пакт майбутнього — декларацію, яка зобов’язує вжити конкретних заходів для створення безпечного, мирного, стійкого та інклюзивного світу для майбутніх поколінь.
Фото: AP

Генеральна Асамблея ООН схвалила «Пакт про майбутнє»: план щодо об'єднання країн світу для вирішення проблем XXI століття – від зміни клімату та штучного інтелекту до ескалації конфліктів, зростаючої нерівності та злиднів.

Про це повідомляє сайт організації.

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про ядерну безпеку УкраїниГенеральна асамблея ООН схвалила резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яку ініціювала Україна.

42-сторінковий «Пакт про майбутнє» закликає лідерів 193 країн-членів ООН перетворити обіцянки на реальні дії, які змінять на краще життя понад 8 мільярдів людей у всьому світі.

«Пакт про майбутнє, Глобальний цифровий договір та Декларація про майбутні покоління відкривають двері новим можливостям та невикористаним можливостям», – сказав генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Пакт охоплює такі теми, як мир та безпека, глобальне управління, сталий розвиток, зміна клімату, цифрове співробітництво, права людини, гендер, молодь та майбутні покоління. У ньому викладено близько 56 спільних дій, які країни зобов'язалися виконати.

Мир та безпека:

  • Пакт передбачає реформу Ради безпеки ООН, щоб підвищити її ефективність та представництво;
  • Закріплено перше багатостороннє підтвердження відданості ядерному роззброєнню;
  • Угода про зміцнення міжнародних рамок, що регулюють використання космічного простору, включаючи чітке зобов'язання щодо запобігання гонці озброєнь у космічному просторі;
  • Заходи щодо запобігання використанню нових технологій у військових цілях та їх нецільового використання.

Стійкий розвиток, клімат та фінансування розвитку:

  • Пакт покликаний прискорити реалізацію цілей сталого розвитку;
  • Передбачено угоду про необхідність реформування міжнародної фінансової архітектури для того, щоб вона краще представляла та обслуговувала країни, що розвиваються;
  • Вдосконалення методів вимірювання прогресу людства, вихід за рамки ВВП та оцінка благополуччя та стійкості людства та планети;
  • Зобов'язання розглянути шляхи запровадження глобального мінімального рівня оподаткування для осіб із високим рівнем доходу:
  • Закріплено необхідність утримати зростання глобальної температури на рівні 1,5 °C вище за доіндустріальний рівень і відмовитися від викопного палива в енергетичних системах для досягнення нульових чистих викидів до 2050 року.

Цифрова співпраця:

  • Глобальний цифровий договір, що додається до Пакту, є першою всеосяжною глобальною структурою цифрового співробітництва та управління ІІ.
  • В основі Договору лежить зобов'язання розробляти, використовувати та керувати технологіями на благо всіх. Це включає зобов'язання світових лідерів: підключити всіх людей, школи та лікарні до інтернету, зробити онлайн-простір безпечним для всіх, зробити дані більш відкритими та доступними.

Права людини та гендер:

  • Посилити роботу в галузі прав людини, гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок.

Reuters зазначає, що росія хотіла включити поправку, підтриману Північною Кореєю, Сирією, Нікарагуа, Білоруссю та Іраном, яка б говорила, що «ООН і її система не втручаються в питання, які по суті входять до внутрішньої юрисдикції будь-якої держави». Поправку було відхилено.

Нагадаємо, завтра, 24 вересня, президент України Володимир Зеленський виступить на засіданні Ради безпеки ООН.

На 25 вересня заплановано його виступ у Генасамблеї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: