Рютте офіційно став новим генсеком НАТО та назвав Україну серед своїх пріоритетів

Читать на русском
Марк Рютте сьогодні, 1 жовтня, офіційно став 14-м генеральним секретарем НАТО. Підтримку України він назвав одним із своїх пріоритетів на посаді.
Getty Images

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сьогодні, 1 жовтня, офіційно обійняв посаду нового генерального секретаря НАТО.

Під час церемонії у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі Єнс Столтенберг передав Рютте символічний молоток.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

«Я мушу визнати, що залишаю Альянс зі змішаними почуттями. Час йти. Приходить чудовий наступник, але важко залишати Альянс і організацію, якою я служив 10 років... Але я йду, знаючи, що ми багато досягли разом. За це десятиліття ми здійснили найбільше посилення НАТО, нашої колективної оборони за покоління... І, звичайно, той факт, що тепер ми пройшли шлях від трьох союзників, які витрачають 2% ВВП на оборону, до 23 союзників. І ми додали чотирьох нових членів: Північну Македонію, Чорногорію, Фінляндію та Швецію. Тож наша сім'я побільшала», – сказав Столтенберг.

Рютте перед церемонією сказав журналістам, що продовжить тиснути на союзників, щоб вони зберегли підтримку України і більше витрачали на оборону. Він також сказав, що його не турбує результат президентських виборів у США – він готовий працювати і з Камалою Гарріс, і з Дональдом Трампом.

«Як генсек НАТО я працюватиму над трьома пріоритетами. Перший – зберегти НАТО сильним і переконатися, що наш захист є ефективним… Мій другий пріоритет – продовжити підтримувати Україну та наблизити її до членства в НАТО. Тому що не може бути безпеки в Європі без сильної та незалежної України… Місце України – у НАТО.. Третій пріоритет – зміцнення партнерства з Європейським союзом та іншими країнами у світі, які поділяють наші інтереси та цінності», – сказав він на пресконференції.

North Atlantic Council with the Secretary General and the Secretary General Designate, 01 OCT 2024NATO News

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто і протягом якого терміну керував НАТО з моменту створення.

Також ми писали, як за часи війни в Україні зросли оборонні витрати країн Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: