Ціни на нафту показали найбільший тижневий приріст з початку 2023 року через ситуацію на Близькому Сході

Читать на русском
Нафта зросла на 8 відсотків за тиждень на тлі побоювань, що Ізраїль може вдарити по нафтових об'єктах Ірану у відповідь на ракетну атаку.
Reuters

Ціни на нафту зросли приблизно на 8% цього тижня – це найвищий показник із початку минулого року – на тлі побоювань, що Ізраїль може вдарити по нафтових об'єктах Ірану.

Про це повідомляє Bloomberg.

Саудівська Аравія заявила про готовність обвалити ціни на нафту – WSJСаудівська Аравія готова обвалити ціни на нафту до 50 доларів, якщо країни не дотримуватимуться домовленостей ОПЕК+.

Нафта Brent торгувалася нижче за 78 доларів за барель після зростання на 5% у четвер, коли президент США Джо Байден заявив, що обговорюється можливість підтримати атаку Ізраїлю на енергетичну інфраструктуру Ірану. Офіційний представник США уточнив, що переговори з Ізраїлем продовжуються, і рішення ще не ухвалене. West Texas Intermediate (WTI) трималася на рівні близько 74 доларів.

На Близький Схід припадає близько третини світових постачань сирої нафти. Іран в останні місяці видобував близько 3,3 млн барелів сирої нафти на день, що робить його третім за величиною виробником в ОПЕК.

Як підрахувала компанія Citigroup Inc., потужний удар Ізраїлю по експортних потужностях Ірану може призвести до втрати 1,5 млн барелів щоденного постачання з ринку. Якщо Ізраїль завдасть удару по незначній інфраструктурі, то може бути втрачено від 300 тисяч до 450 тисяч барелів.

Також є побоювання, що Тегеран може підняти ставки, націлившись на енергетичну інфраструктуру в сусідніх державах або на маршрути поставок, включаючи критично важливу Ормузьку протоку. Clearview Energy Partners заявила, що порушення транспортних потоків через вузьку водну колію в гирлі Перської затоки може призвести до зростання цін на сиру нафту на 13–28 доларів за барель.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ізраїль готує масштабну відповідь на ракетний обстріл Ірану. Серед можливих цілей – об'єкти видобутку нафти та військові бази.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: