Заробили на ухилянтах 40 млн гривень: затримано шахраїв, які підробляли документи для ТЦК

Читать на русском
Шахраї допомагали ухилянтам у Київській та Харківській областях. Вони подавали до ТЦК фальшиві документи для зняття з обліку. Коштувала ця послуга від 8 до 12 тисяч доларів.
фото СБУ

Служба безпеки України нейтралізувала злочинне угруповання, яке заробляло гроші на ухилянтах. У Київській та Харківській областях затримано 14 зловмисників, причетних до махінацій.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

«Заробляли» на ухилянтах до 150 тисяч доларів: в одному з ТЦК викрили корупційну схемуСпівробітники ТЦК на Тернопільщині щомісяця отримували хабарі на 100-150 тисяч доларів за так звану допомогу ухилянтам.

За матеріалами справи, фігуранти допомагали військовозобов'язаним уникнути призову на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій.

Для цього шахраї облаштували у власних будинках підпільні друкарні, де робили підроблені довідки ВЛК про непридатність до служби за станом здоров'я.

Готові фальшивки зловмисники подавали до ТЦК для зняття ухилянтів з військового обліку. Вартість таких послуг складала від 8 до 12 тисяч доларів з одного клієнта. За даними СБУ, таким чином фігуранти заробили понад 40 млн гривень.

Під час обшуків у них вилучено понад 1 тис. медичних довідок та бланків військово-облікових документів. Крім того, вилучено 250 підроблених печаток та штампів, а також гроші.

Слідчі повідомили 14 затриманих про підозру (відповідно до скоєних злочинів) за такими статтями ККУ:

  • ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 4 ст. 409 (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала керівників двох Київських ТЦК, які також заробляли на ухилянтах. А на Тернопільщині депутат переправляв ухилянтів за кордон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: