У російському полоні загинула українська журналістка Вікторія Рощина

Читать на русском
Українська журналістка Вікторія Рощина, яку викрали російські військові на тимчасово окупованій території, загинула в полоні.
Фото: Victoria Roschina/Facebook

Українська журналістка Вікторія Рощина, яку викрали російські військові на тимчасово окупованій території, загинула в полоні.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону.

Журналісти за ґратами: країни-лідери за кількістю ув'язнених представників ЗМІЗа даними Репортерів без кордонів, у світі за ґратами за виконання професійних обов'язків перебуває 533 журналісти, за даними Комітету захисту журналістів – 363. Цифри рекордні.

«Справді, ми провели внутрішнє розслідування і, на жаль, цю інформацію підтверджено. Ми знали Вікторію, вона робила матеріали у Координаційному штабі. Тому для нас це дуже сумна новина, як і для всієї української журналістики», – сказав він.

За його словами, поки що рано говорити про обставини смерті, але «якщо є винні, хто спричинив цю смерть чи загибель, вони будуть покарані».

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов у коментарі порталу Суспільне розповів, що Рощина була у списках на обмін.

Він зазначив, що її повернення вже було погоджено. Також відомо, що росіяни етапували дівчину до «Лефортово» з метою підготовки до повернення в Україну.

«Найближчим часом вона мала бути вдома, для цього було зроблено все необхідне», – додав Юсов.

Варто зазначити, що Рощина працювала на порталі hromadske - після вторгнення росії вона робила репортажі з тимчасово окупованих територій. У березні 2022 року її було затримано окупантами, але через тиждень її відпустили. Торік у жовтні стало відомо, що дівчина зникла безвісти. При цьому відомо, що вона не виходила на зв'язок ще із серпня. Пізніше у СБУ підтвердили, що її викрали та утримують у полоні.

Нагадаємо, станом на початок червня в Україні загинув 91 представник медіа, ще 30 журналістів потрапили в полон до окупантів.

Також відомо, що росіяни захопили редакції щонайменше 27 українських медіа для поширення своєї пропаганди на окупованих територіях України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: