Наймасштабніші військові навчання у 2024 році: хто і де їх проводив

Читать на русском

Китай розпочав масштабні військові навчання навколо Тайваню, назвавши це «попередженням сепаратистським силам» острова. У маневрах Joint Sword 2024B («Спільний меч – 2024B») беруть участь сухопутні та ракетні війська, військово-морські та військово-повітряні сили. Китайці відпрацьовують блокаду та взяття під контроль ключових портів і районів, а також завдання ударів по морських і наземних цілях.

«Слово і діло» пропонує згадати, хто і де цього року проводив масштабні військові навчання.

На інфографіці – масштабні військові навчання, які у 2024 році проводили Китай, росія, США та НАТО.
Інфографіка – військові навчанняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Китай уже проводив військові навчання біля Тайваню після інавгурації нового президента Лай Цзін-де – 23-24 травня. Маневри називалися Joint Sword А, в них брали участь армія, флот, військово-повітряні сили та ракетні війська (кількість задіяних військових не розкривалася).

Навчання проводилися в Тайванській протоці і навколо островів Цзіньмень, Мацзу, Уцю та Дуньїнь. У травні китайські військові відпрацьовували морські атаки, наземні удари, протичовнові операції.

Разом із росією Китай у вересні проводив стратегічні командно-штабні військово-морські навчання «Океан». Маневри проходили в акваторіях Тихого та Північного Льодовитого океанів, Середземного, Каспійського та Балтійського морів.

Було заявлено, що у них беруть участь понад 90 тисяч солдатів, а також понад 400 бойових кораблів, підводних човнів та суден забезпечення допоміжного флоту, понад 120 літаків та гелікоптерів, близько 7 тисяч одиниць озброєння, військової та спеціальної техніки.

Індія у серпні розпочала великі військові навчання у Східному Ладакху біля кордону з Китаєм. У них задіяно близько 50 тисяч осіб, заявлена мета навчань – запровадження нових концепцій ведення бойових дій в умовах високогірної місцевості з використанням сучасного озброєння.

НАТО в січні-травні провело найбільші військові навчання з часів холодної війни – Steadfast Defender («Непохитний захисник») – у яких взяли участь понад 90 тисяч військових із 32 країн.

У навчаннях задіяли понад 50 кораблів, понад 80 винищувачів та понад тисяча бойових машин. За сценарієм навчань, росія напала на територію союзників, і організація привела в дію статтю 5 договору. Військові відпрацювали готовність та розгортання сухопутних сил на східному фланзі НАТО, були випробувані нові регіональні плани оборони Альянсу.

У травні країни НАТО та Африки провели навчання African Lion, у яких було задіяно до 10 тисяч військових. Маневри пройшли на території Марокко, Гани, Сенегалу та Тунісу.

США та країни-партнери – Британія, Франція, Австралія та понад 20 держав Азіатсько-Тихоокеанського регіону – влітку провели навчання RIMPAC за участю понад 25 тисяч осіб. Також було задіяно 40 надводних кораблів, понад 150 літаків, три підводні човни. Країни відпрацьовували різні місії: від надання гуманітарної допомоги та реагування на стихійні лиха до операцій із забезпечення безпеки на морі, контролю над морем та складних бойових дій.

США та Південна Корея у серпні провели спільні військові навчання Ulchi Freedom Shield («Щит свободи Ульчі») за участю 20 тисяч осіб.

Крім польових навчань, військові тренувалися за допомогою комп'ютерних симуляцій. Відпрацьовувалася готовність до різних загроз з боку Північної Кореї – ракетних ударів, кібератак, глушіння GPS. Також паралельно проводилися навчання з цивільної оборони та евакуації.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, як змінювалося місце України у рейтингу найсильніших армій світу до та після початку повномасштабної війни.

З інфографіки можна дізнатися, як із часів закінчення холодної війни змінилася чисельність військових у країнах із найбільшими економіками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: