Борги 26 найбідніших країн досягли 18-річного максимуму – Світовий банк

Читать на русском
26 країн, у яких проживає 40 відсотків найбідніших людей, перебувають у найгіршому фінансовому становищі з 2006 року.
Getty Images

26 країн світу, в яких проживає 40% найбіднішого населення, мають більше боргів, ніж будь-коли з 2006 року.

Про це йдеться у новому звіті Світового банку, повідомляє Reuters.

Яка ймовірність громадянських заворушень у країнах з найбільшими економіками – аналіз BloombergАгентство Bloomberg оцінило ймовірність громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу.

За оцінкою експертів, сьогодні ці країни в середньому бідніші, ніж напередодні пандемії коронавірусу, тоді як решта світу вже значною мірою оговталася від Covid-19 і відновила траєкторію зростання.

Країни, що включені до дослідження: Афганістан, Бурунді, Буркіна-Фасо, ЦАР, ДР Конго, Еритрея, Ефіопія, Гамбія, Гвінея-Бісау, Ліберія, Мадагаскар, Малі, Мозамбік, Малаві, Нігер, Північна Корея, Руанда, Судан, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Південний Судан, Сирія, Чад, Того, Уганда, Ємен.

Як йдеться у звіті Світового банку, ці країни – з річним доходом менше 1145 доларів на душу населення – все більше залежать від грантів та кредитів із майже нульовою ставкою. Їхнє середнє відношення боргу до ВВП перебуває на 18-річному максимумі, а половина країн або перебуває у борговій кризі, або є високий ризик зіткнутися з нею.

При цьому дві третини з 26 найбідніших країн або перебувають у стані збройних конфліктів, або мають труднощі з підтриманням порядку через інституційну та соціальну нестабільність, яка перешкоджає іноземним інвестиціям.

Стихійні лиха також завдали великих збитків цим країнам за останнє десятиліття. У період з 2011 до 2023 року стихійні лиха стали причиною щорічної втрати 2% ВВП, що вп'ятеро перевищує показник серед країн із рівнем доходу нижчим за середній.

Нагадаємо, Світовий банк вперше перевів Україну в категорію країн з доходами вищими за середні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: