Підвищення податків: Гетманцев розповів, які зміни і коли чекають на українців

Читать на русском
Данило Гетманцев розповів, якою вийшла фінальна версія законопроєкту про підвищення податків і коли зміни набудуть чинності.
Фото: РБК-Україна

Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, якою вийшла фінальна версія урядового законопроєкту про підвищення податків і коли зміни набудуть чинності.

Його інтерв'ю опублікувала «Економічна правда».

Які ставки податку на додану вартість діють у різних країнахСтавка податку на додану вартість у країнах світу – ​​на інфографіці. В Україні діє загальна ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

«Є два великі блоки. Перший – це військовий збір, який порівно розкладається на всіх нас: плюс 3,5 відсоткового пункту з фонду заробітної плати. Якщо говорити про ФОПів, то перша, друга, четверта група – 800 гривень на місяць. Третя група – плюс 1 відсоток з доходу. Другий блок – це податок на надприбутки банків за ставкою 50% за 2024 рік. Крім цього, є ще авансовий внесок для АЗС, підвищення ставок для небанківських фінансових установ з 2025 року. Також ми повністю знімаємо будь-які суперечності в питанні, чи треба РРО для гральних закладів, чи ні, бо вони цим маніпулюють в судах», – розповів народний депутат.

Для військових військовий збір залишається на рівні 1,5%. А ті, хто бере участь у бойових діях, взагалі не сплачують військовий збір із усіх доходів, зазначив Гетманцев.

Цього року підвищення податків має принести до держбюджету додатково 21 млрд гривень, наступного року – приблизно 140 млрд.

Для ФОП податкові зміни набудуть чинності з 1 жовтня, для працюючих українців – з моменту набуття чинності законом.

На практиці це працюватиме так: якщо підприємство вже виплатило аванс із зарплати та заплатило військовий збір за старою ставкою, то другу частину зарплати оподатковуватиме за новою. Щодо ФОП, пояснив Гетманцев: «Ми ж розуміємо, що у ФОПів квартальна звітність. За четвертий квартал вони подадуть її на початку наступного року і вже тоді будуть платити новий податок».

Нагадаємо, законопроєкт про підвищення податків було ухвалено у другому читанні 10 жовтня. Вчора Верховна рада розблокувала його підписання.

Міністр фінансів Сергій Марченко пояснював, чому Кабмін запропонував підвищити воєнний збір, а не ПДВ. Крім того, Гетманцев розповідав, чому вирішили відмовитись від запровадження військового збору на предмети розкоші.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: