Китай провів рекордну кількість бойових літаків над Тайванем під час навчань

Читать на русском
Понад 150 бойових китайських літаків пролетіло поблизу Тайваню лише за один день під час військових навчань.
фото AFP/Getty Images

Китай у ході своїх масштабних військових навчань у понеділок провів рекордну кількість винищувачів та інших бойових літаків над Тайванем – понад 150 одиниць.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дані Міноборони Тайваню.

Наймасштабніші військові навчання у 2024 році: хто і де їх проводивНа інфографіці – масштабні військові навчання, які у 2024 році проводили Китай, росія, США та НАТО.

Одноденні військові навчання, в яких брали участь китайські винищувачі, безпілотники, військові кораблі та судна берегової охорони, що імітують блокаду острова, Тайвань назвав «необґрунтованою провокацією».

Так, за даними міністерства оборони, за 25 годин з понеділка по вівторок навколо Тайваню було виявлено 153 китайські літаки.

З них 111 бойових літаків перетнули Серединну лінію – неофіційну демаркаційну точку в Тайванській протоці, яку Пекін не визнає, – і увійшли до розпізнавальної зони протиповітряної оборони Тайваню (ADIZ).

У виданні зазначили, що ADIZ нав'язується в односторонньому порядку і відрізняється від суверенного повітряного простору, який визначається міжнародним правом як 12 морських миль, що простягається від берегової лінії території.

«Жоден китайський військовий літак не був помічений таким, який увійшов у суверенний повітряний простір Тайваню, що можна було б вважати серйозною ескалацією», – сказано в повідомленні.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що задіяло власні літаки, військові кораблі та берегові ракетні системи для відстеження активності.

Попередній рекорд був у вересні 2023 року, коли за 24 години над Тайванем було помічено 103 китайські військові літаки.

Нагадаємо, у вересні Китай вперше за понад 40 років провів випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Раніше в Китаї пригрозили «запобігти» незалежності Тайваню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: