Зеленський у Раді назвав п'ять пунктів «плану перемоги»

Читать на русском
План перемоги України презентував у Верховній раді Володимир Зеленський. Він складається з п'яти пунктів та трьох секретних додатків.
Getty Images

Президент України Володимир Зеленський представив у Верховній раді свій «план перемоги».

Трансляція велася у соцмережах президента.

У Кремлі обіцяли вивчити «план перемоги» ЗеленськогоПєсков заявив, що Кремль вивчить план перемоги Зеленського, коли його опублікують в офіційних джерелах.

«План перемоги України – це план посилення нашої держави, план посилення наших позицій: щоб бути достатньо сильними у завершенні війни, щоб Україна була з усіма мускулами. План можна реалізувати. Це залежить від партнерів, наголошую, від партнерів. Це точно не залежить від росії. Кожен у світі бачить, що Росія не шукає чесного миру. Путін збожеволів і хоче тільки війни. Він сам не зміниться. Він надто з минулого. Надто вчорашній. Він глухий до всіх інших», – зазначив Зеленський.

План складається з п'яти пунктів та трьох секретних додатків.

«План перемоги» Зеленського

Перший пункт – запрошення України до НАТО зараз. «Десятиліттями росія використовувала геополітичну невизначеність у Європі, а саме – факт, що Україна не є членом НАТО. Саме це спокушало росію зазіхати на українську безпеку. Тепер факт запрошення для України в НАТО може стати справді фундаментальним для миру … Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки є програшними. Росіяни мають це відчути, що їхній цар програв геополітично», – розповів Зеленський.

Він зазначив, що рішення не вимагає нічого, окрім рішучості. Воно також означає неминучість євроінтеграції для України.

Другий пункт – зміцнення оборони та перенесення бойових дій на територію росії. Зеленський зазначив, що росіяни мають відчути, що таке війна і починали розгортати ненависть у бік Кремля.

Ключами до реалізації цього пункту плану є:

  • успішне продовження операцій ЗСУ в певних районах території рф, щоб не допустити буферних зон на нашій землі;
  • посилення позицій ЗСУ та знищення наступального потенціалу росіян на окупованій території;
  • допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву;
  • посилення ППО, спільні операції з європейськими країнами-сусідами для збивання російських ракет і дронів;
  • розширення операцій із застосуванням українських ракет та дронів, а також інвестиції у розширення їх виробництва;
  • зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї;
  • надання Україні в реальному часі супутникових даних та даних розвідки.

Для кожного з підпунктів Україна надає партнерам чітке обґрунтування, що саме є нашими цілями, як ми їх досягаємо і наскільки це зменшить російську здатність продовжувати війну, розповів Зеленський.

Цей пункт має таємний додаток, і до нього мають доступ саме ті партнери, які мають відповідний військовий потенціал допомоги.

Третій пункт – військове, неядерне стримування росії. Зеленський повідомив, що секретний додаток до цього пункту отримали лідери США, Британії, Франції, Італії та Німеччини. Його також отримають ще деякі держави.

Україна пропонує розмістити на своїй землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту від будь-якої воєнної загрози з боку росії та який звузить варіативність її дій до таких перспектив: або приєднатись до чесного дипломатичного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжувати агресивну війну.

Четвертий пункт – розвиток стратегічного економічного потенціалу України.

На території України зосереджено природні ресурси на трильйони доларів – уран, титан, літій, графіт та інші, які посилять у глобальній конкуренції або росію та її союзників, або Україну та демократичний світ, зазначив Зеленський.

«Україна пропонує США разом із певними партнерами, зокрема це Євросоюз… укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Це також мир завдяки силі. Економічній силі», – сказав президент.

П'ятий пункт розрахований на повоєнний час. Зеленський зазначив, що після війни Україна матиме один із найдосвідченіших і найбільших військових контингентів: військові, які мають реальний досвід сучасної війни та застосування західної зброї.

«Пропонуємо у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами. Після війни. Українці довели, що можуть бути тією силою, яку російське зло не подолає», – пояснив він.

За словами Зеленського, багатьом партнерам уже сподобалася ця ідея.

Володимир Зеленський представляє План перемоги народним депутатам та українській спільнотіОфіс Президента України

Зазначимо, завтра, 17 жовтня, Зеленський представить план перемоги на саміті ЄС.

Нагадаємо, раніше президент говорив, що Україна хоче завершити війну якнайшвидше – бажано, не пізніше, ніж у 2025 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: