Рівень свободи інтернету у світі продовжує знижуватись: яка оцінка у України

Читать на русском
Рівень свободи інтернету в усьому світі знижується протягом останніх 14 років. В Україні інтернет, за оцінкою Freedom House, є частково вільним.
Фото: Istock

Рівень свободи інтернету в усьому світі знижується вже 14 років поспіль. У 2023 році в рекордних 43 країнах люди зазнавали фізичних нападів або були вбиті за свою діяльність в інтернеті.

Про це йдеться у звіті організації Freedom House «Свобода в мережі 2024: Боротьба за довіру в інтернеті».

Як повномасштабна війна відобразилася на кількості інтернет-користувачів в УкраїніЯк на фоні повномасштабної війни в Україні змінилася кількість користувачів інтернетом та соцмережами.

За оцінкою організації, у 27 країнах із 72, представлених у рейтингу, рівень свободи інтернет-користувачів знизився. Найбільш істотне зниження відбулося у Киргизстані, Азербайджані, Білорусі, Іраку та Зімбабве.

Найнижчі бали отримали Китай та М'янма – там свобода в інтернеті обмежена найбільше. Найбільш вільний інтернет, за оцінкою Freedom House, в Ісландії, за нею слідує Естонія, Канада, Чилі та Коста-Ріка.

В Україні рівень свободи в інтернеті оцінено як «частково вільний» – 59 балів зі 100. «Повномасштабне вторгнення російських військових до України продовжує підривати свободу інтернету в країні. Атаки російських військових завдали серйозної шкоди інтернет-інфраструктурі України, що призвело до збоїв у роботі мережі. Український уряд блокує широкий спектр російських та підтримуваних Кремлем веб-сайтів, включаючи блоги та новинні агенції, сайти соціальних мереж та сайти, що надають інші послуги. Крім того, суди винесли вироки особам, які звинувачуються у поширенні прокремлівської пропаганди, співпраці з російським урядом. Кібератаки російських суб'єктів на державні установи, критично важливу інфраструктуру та засоби масової інформації є звичайною справою», – йдеться у доповіді.

При цьому експерти зазначають, що нерівність із доступом до інтернету по лінії місто-село продовжує скорочуватися. А щомісячні тарифи на інтернет цілком доступні більшості населення. Крім того, інфраструктура інтернету України створює структурні перешкоди для будь-якого державного органу, який намагається запровадити масштабне блокування підключення.

У звіті також йдеться, що багато виборів минулого року були підірвані цензурою та маніпуляціями з інформацією.

У 25 країнах із 41, де провели вибори чи готувалися до них, уряди заблокували веб-сайти, обмежили доступ до соціальних мереж або відключили інтернет-з'єднання. А у 21 країні проурядові коментатори маніпулювали контентом у мережі чи розповсюджували брехню про виборчий процес.

Дослідники зазначили, що лідери урядів у всьому світі продовжують сприймати інтернет як загрозу своїй владі та прагнуть обмежити його, особливо у передвиборчі роки.

Нагадаємо, до повномасштабної війни Україну також віднесли до країн із «частково вільним» інтернетом.

Цього року Україна піднялася на 18 позицій у рейтингу свободи преси.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: