Російське ТБ згадувало про ядерну зброю щодня з 2022 року – дослідження

Читать на русском
Російська пропаганда щодня згадує на телебаченні слова ядерний удар, зброя, війна, держава, бомба. Це потрібно для того, щоб залякати росіян.
Колаж 24 каналу

З 2022 року не було жодного дня без обговорення ядерної зброї на російському телебаченні. Найчастіше для нагнітання ситуації росіяни використовують слова «удар», «зброя», «бомба», «ядерна».

Про це йдеться у результатах дослідження проєкту War of Words. За допомогою штучного інтелекту було опрацьовано відео та аудіо з російських пропагандистських джерел за період з січня 2022 по серпень 2024 року.

Росія знову погрожує ядерною зброєю: скільки та яких боєголовок у неї є в арсеналіСкільки стратегічних та тактичних ядерних боєголовок має росія в своєму арсеналі – на інфографіці.

В рамках моніторингу було створено індекс частоти згадування ядерної зброї – Empty Nuclear Threats Index у російському медіапросторі.

Згідно з дослідженням, з січня 2022 по серпень 2024 року інтенсивність обговорення ядерної тематики на російському телебаченні коливалася, з помітними піками восени 2022 року і на початку 2023 року.

Найбільший сплеск був зафіксований у жовтні 2022 року, коли кількість згадувань досягла майже 2800 випадків на місяць.

Після сплеску у жовтні 2022 року було зменшення кількості згадувань, проте з початку 2024 року тема знову набрала обертів.

«Така динаміка вказує на те, що тема ядерної зброї постійно підтримується на порядку денному, особливо у критичні моменти загострення міжнародної напруги», – зазначили аналітики.

Протягом серпня 2024 року було близько 800 висловлювань на цю тему в інформаційних та політичних програмах (в середньому це майже 26 разів на день). Більше того, не було жодного дня, який обійшовся би без нагадування з екрану щодо цієї теми.

Найчастіше російська пропаганда використовувала терміни: «ядерний», «зброя», «війна», «удар», «держава». Дещо рідше звучали слова «катастрофа», «пальне», «бомба».

Як зазначили аналітики, це свідчить про те, що російська пропаганда активно підживлює у своїх аудиторій страхи, пов'язані з можливістю застосування ядерної зброї, війною, потенційними ударами та загрозою національній та міжнародній безпеці.

Також це чинить потужний психологічний вплив на глядачів, і разом з тим нормалізує тему ядерної війни в очах російських глядачів, зазначив колишній міністр культури, молоді та спорту України, засновник сервісу з дослідження російської пропаганди War of Words Володимир Бородянський.

В цілому аналіз показав, що тема ядерної зброї залишається однією з центральних у пропагандистському наративі Кремля.

Нагадаємо, за даними соцопитування, більше третини росіян схвалили б ядерний удар по Україні. Раніше президент Володимир Зеленський пояснив, чому путін не застосує ядерну зброю проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: