Китаю може не сподобатися рішення КНДР надати росії солдатів – аналітики

Читать на русском
Китай може бути незадоволений відправкою військ КНДР на допомогу росії. Північна Корея сіє нестабільність та підриває мирну риторику Пекіна.
Nikkei/Reuters

Рішення Північної Кореї направити війська для допомоги росії у війні проти України може поставити Китай у складне дипломатичне становище.

Про це із посиланням на аналітиків пише New York Times.

Як Північна Корея, Іран та Китай допомагають росії вести війну проти УкраїниПутін має кілька країн-посібників у війні проти України. Яку військову підтримку надають Іран, Північна Корея та Китай – на інфографіці.

Китай розчарований нестабільністю, яку КНДР сіє у Північній Азії своєю програмою ядерної зброї та періодичними погрозами знищити Південну Корею. Тепер Північна Корея розпалює війну в Європі, що може ще більше поглибити конфронтацію між США та союзниками та віссю антизахідних країн на чолі з Китаєм та рф.

Аналітики нагадують, що Китай намагався позиціонувати себе як «силу миру» та протиставляти себе США, які він звинувачує у спробах розв'язати нову Холодну війну. Але цю риторику підриває перспектива того, що солдати союзника Китаю боротимуться з силами, що підтримуються Заходом, від імені одного з найближчих партнерів Пекіна.

Ще одна проблема, яка може турбувати керівництво Китаю, — це обмін військовими технологіями між росією та Північною Кореєю. Це може підштовхнути Північ до більш агресивних дій щодо Південної Кореї чи Японії та водночас послабити здатність Пекіна впливати на цю державу, навіть якщо вона залежить від Китаю в плані торгівлі та допомоги.

Провокаційна поведінка Північної Кореї вже сприяла створенню тристороннього альянсу між США, Японією та Південною Кореєю. Пакт, який Китай порівняв з азіатським НАТО, посилив відчуття Пекіна, що він оточений Штатами та їхніми союзниками.

Професор у Джорджтаунському університеті та голова корейського відділення Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні Віктор Д. Ча зазначає, що Китай не знає, як діяти в цій ситуації. «Хоча вони побічно підтримують зусилля росії у війні, вони не можуть бути задоволені участю КНДР. Для них у цьому немає нічого хорошого, ні в короткостроковій, ні в довгостроковій перспективі», – сказав він.

Китай поки не прокоментував присутність північнокорейських солдатів у росії, закликавши лише всі сторони працювати над політичним врегулюванням.

Нагадаємо, у Північній Кореї та росії заперечують плани задіяти військових КНДР у війні проти України.

На думку аналітиків, допомога росії дає Північній Кореї можливість випробувати свою нову зброю, а також підготувати офіцерів до сучасної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: