Як Північна Корея, Іран та Китай допомагають росії вести війну проти України

Читать на русском

Диктатор володимир путін на зустрічі країн БРІКС заявив, що на відміну від України, солдати якої воюють озброєнням НАТО, у росіян «все своє – і люди, і техніка», чим знову прикрасив стан справ. Воювати путіну вже давно допомагають його друзі-диктатори – лідери Білорусі, Ірану, КНДР та деяких інших країн. Росія отримує від них боєприпаси, ракети, технології, а також на «підмогу» скоро прибудуть більше 10 тисяч північнокорейських солдатів. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Путін має кілька країн-посібників у війні проти України. Яку військову підтримку надають Іран, Північна Корея та Китай – на інфографіці.
Допомога Ірану, КНДР та Китаю росіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Північна Корея

Північна Корея вже стала основним союзником росіян у війні проти України.

Якщо на початку минулого року в Головному управлінні розвідки говорили, що КНДР обережна у питанні підтримки росії і постачає лише боєкомплекти та стрілецьку зброю, то вже цієї весни Кирило Буданов повідомив, що країна постачає рф «величезні обсяги озброєнь».

За оцінкою Південної Кореї, КНДР могла надіслати росії близько 5 мільйонів артилерійських снарядів. Але ці дані озвучувалися ще влітку, тому кількість може бути ще більшою.

Нещодавно видання Times із посиланням на західну розвідку повідомляло, що половина снарядів, які використовує росія у війні проти України – близько 3 мільйонів на рік – північнокорейські. Щоправда, багато з них несправні, але така кількість дозволяє окупантам досягати успіху.

Крім цього, Північна Корея постачає балістичні ракети малої дальності Hwasong-11 (KN-23, фактично це копія російських «Іскандерів»), якими вже не раз обстрілювали Україну.

У червні володимир путін і Кім Чен Ин підписали договір про стратегічне партнерство, який передбачає взаємну допомогу у разі агресії проти однієї з держав.

Тепер же, за даними України та Південної Кореї, КНДР надасть росії своїх солдатів. Як розповів Буданов, на сході росії зараз тренуються близько 11 тисяч північнокорейських піхотинців, які вже до листопада будуть готові воювати проти України. Частину з них – близько 2,6 тисяч – відправлять до Курської області, куди решту – поки що невідомо.

Ще раніше були повідомлення про наявність підрозділів інженерних військ Північної Кореї на окупованій території України. Окрім того, військові КНДР стежать за станом переданих боєприпасів.

Ні росія, ні КНДР не підтверджували відправлення військ. Західні союзники України поки що теж не можуть знайти доказів участі північнокорейських солдатів у війні.

Іран

Іран у 2022 році поставив росії перші дрони-камікадзе типу Shahed, але, що важливіше, поділився технологіями їхнього виробництва. Тепер росіяни налагодили виробництво дронів на своїй території і щоночі тероризують ними українців.

Як писав Forbes з посиланням на джерело в одній із розвідувальних структур, темпи виробництва Shahed-136 у росії складають вже більше 500 одиниць на місяць (це коштує приблизно 100 млн доларів).

У ГУР попередили, що росіяни продовжуватимуть нарощувати виробництво, щоб атакувати Україну щоночі (що, в принципі, вже й відбувається).

Також нещодавно Іран передав росії балістичні ракети: близько 400 ракет Fateh-110 з дальністю до 700 кілометрів та більше 200 ракет Fath-360 з дальністю до 120 кілометрів.

При цьому країна послідовно заперечує надання військової допомоги Кремлю.

Китай та Індія

Хоча Китай стверджує, що не допомагає жодній із сторін у цій війні, розвідувальні дані говорять про інше. Пекін «підставив плече» російській економіці і продовжує постачати рф товари подвійного значення, які можна використовувати як у військових, так і в цивільних цілях – на суму близько 300 млн доларів на місяць.

Крім того, росія імпортує з Китаю близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки.

Як нещодавно повідомив радник президента України, у російській зброї, знайденій на полі бою, близько 60% іноземних деталей надійшли з Китаю.

За інформацією Bloomberg, другим найбільшим постачальником заборонених технологій у росію стала Індія. У квітні та травні вони експортували до рф мікрочіпів, схем та верстатів більш ніж на 60 млн доларів, у липні – на 95 млн. Майже п'ята частина чутливих технологій, що надходять до російського військово-промислового комплексу, потрапляє до країн через Індію.

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і діло» за час повномасштабної війни путін відвідав 15 країн. Що об’єднує ці держави – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: