Участь у війні проти України дає КНДР можливість випробувати нову зброю та підготувати солдатів – аналітики

Читать на русском
Допомагаючи росії у війні проти України Північна Корея отримала можливість випробувати свою зброю та підготувати офіцерів до сучасної війни.
foxnews.com

Допомога росії у війні проти України дає Північній Кореї можливість випробувати свою нову зброю, а також підготувати офіцерів до сучасної війни.

Про це пише The New York Times із посиланням на аналітиків.

Армія Кіма: який військовий потенціал має Північна КореяНа інфографіці – який військовий потенціал має Північна Корея, один із союзників путіна у війні проти України.

Видання нагадує, що Москва допомагала Північній Кореї боротися у Корейській війні сім десятиліть тому, тепер допомога КНДР повертає історію назад. За словами аналітиків, таким чином КНДР зміцнює свою військову готовність у період напруженості з Південною Кореєю.

Після Корейської війни КНДР не брала участі в інших великих конфліктах, але шукала можливість продавати зброю та іншу військову допомогу дружнім країнам.

Вона відправляла пілотів Північному В'єтнаму під час В'єтнамської війни. Її пілоти також літали у Єгипті під час Війни Судного дня 1973 року. Північна Корея відправила ракетних техніків і два невеликі підрозділи військ до Сирії в 2016 році, де йшла громадянська війна.

«Це була закономірність: коли Північна Корея продавала зброю країнам, які перебувають у стані війни, вона відправляла туди персонал не лише для того, щоб допомогти цим країнам використати зброю, а й часто й для того, щоб самим там воювати. Схоже, вони не люблять упускати можливості повоювати і набратися досвіду», – сказав військовий експерт з Інституту політичних досліджень Асан у Сеулі Ян Ук.

Він додав, що якщо Північна Корея відправить наземні війська в Україну, це буде «її перша велика війна за десятиліття, можливість для офіцерів побачити, як ведеться сучасна війна, включаючи використання безпілотників».

«Вони вивчать, як отримані знання можна застосувати на корейському театрі військових дій», – вважає Ян Ук.

Хоча американські розвідники та військові скептично ставляться до того, що північнокорейські найманці воюють в Україні, вони не сумніваються у тому, що їхні інженери знаходяться в росії та на окупованих територіях, щоб допомогти в експлуатації ракет виробництва КНДР.

Проти України використовували балістичні ракети малої дальності KN-23. Військові експерти заявили, що, якщо на Корейському півострові розпочнеться війна, це буде одним із основних видів зброї, яку Північ застосує проти Півдня.

«Під час бойових дій Північна Корея збере цінні дані для підвищення ефективності своїх ракет», – заявив президент Університету північнокорейських досліджень у Сеулі Ян Му Джин.

За словами аналітиків з Південної Кореї, північнокорейські інженери допоможуть російським військовим експлуатувати свою зброю, виявляти дефекти та збирати дані щодо її використання на полі бою.

«Почуття союзництва з росією може підштовхнути Північну Корею стати більш агресивною по відношенню до Південної Кореї», – підсумував Пак Вон Гон, політолог із Жіночого університету Іхва в Сеулі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Північна Корея фактично включилася у війну росії проти України: вона надає не лише зброю, а й особовий склад.

ЗМІ повідомляли, що Північна Корея направила своїх військових інженерів до рф, щоб допомагати запускати ракети свого виробництва по Україні. У Центрі протидії дезінформації також повідомляли, що військові КНДР на Донбасі супроводжують зброю для росіян і фіксують її несправність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: