Росія перешкоджає збору кліматичних даних в Арктиці – FT

Читать на русском
У НАТО заявили, що росія перешкоджає збору кліматичних даних в Арктиці. Це частина її кампанії з дезінформації проти переваг декарбонізації.
Фото: Politico

Росія приховує важливі дані, необхідні вченим для моделювання масштабів та наслідків зміни клімату в Арктиці. Це стратегічно важливий регіон, який, за оцінками вчених, нагрівається щонайменше втричі більше за середній світовий річний показник.

Про це Financial Times розповів високопосадовець НАТО.

Дослідники попереджають, що збільшення військових витрат НАТО шкодить клімату – GuardianЛітаки, військові бази, логістичні центри, збільшення кількості військової техніки в країнах НАТО призводить до забруднення довкілля та зростання викидів СО2.

«Вони приховують частину важливої інформації, необхідної для підготовки [кліматичних] звітів», – повідомив представник Альянсу.

За даними Міжнародної мережі наземних досліджень та моніторингу в Арктиці, статистику в регіоні збирає мережа з 95 польових баз, але 21 з цих баз «на паузі». Росія вперше припинила обмінюватися даними після вторгнення в Україну у лютому 2022-го.

«Без цієї інформації моделювання клімату не буде таким ефективним, як могло б бути, адже саме [таке] моделювання лежить в основі прийняття політичних рішень щодо скорочення викидів. Це досить брудна гра, в якій клімат також є заручником у цих відносинах», – зазначив чиновник.

Оскільки росія є великим виробником нафти і газу, вона може програти на тлі того, що західні економіки відходять від спалювання викопного палива для отримання енергії. У НАТО попередили, що росія проводить широкомасштабну кампанію з дезінформації проти переваг декарбонізації.

Крім того, танення арктичних льодів може відкрити нові маршрути для російського військово-морського флоту, з чого Москва прагне отримати вигоду, вкладаючи багатомільярдні інвестиції в криголами і фрегати.

Керівниця Світової метеорологічної організації Селеста Сауло підтвердила на початку цього року, що росія ділилася деякими, але не всіма даними з групою після початку війни проти України. «Є великий конфлікт, це нелегко. Ми намагаємося донести думку, що це заради глобальної, а не заради індивідуальної вигоди. Але ми всі знаємо, що існують делікатні моменти щодо обміну даними», — сказала вона.

Видання нагадує, що критика росії з боку НАТО прозвучала напередодні саміту ООН COP29 у Баку, на якому представники майже 200 країн мають зустрітися для обговорення глобальних заходів реагування на зміну клімату.

Західні країни звинувачують росію у створенні перешкод на міжнародних переговорах щодо клімату, особливо з питання відмови від копалин, заявивши, що це безвідповідально і призведе до енергетичної кризи.

Нагадаємо, раніше дослідники попередили, що збільшення військових бюджетів країн НАТО шкодить клімату.

Вчені також прогнозують, що 2024 рік, швидше за все, стане найспекотнішим за всю історію спостережень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: