Зеленський про Саміт миру: сам факт проведення такої зустрічі вже є успіхом

Факт проведення Глобального саміту миру у Швейцарії «вже є успіхом» для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у ході пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Берліні.

За словами Зеленського, проведення подібної зустрічі не означає настання миру або завершення війни, а є «шляхом, який ми пройдемо».

«Ми досягнемо миру, а це – перший крок. Він дуже важливий. Паралелі ми вже знаємо – організовуються зустрічі на різних рівнях на території росії, щоб побудувати якусь ще ініціативу. Тому наша зустріч – це успіх», – вважає президент.

Він додав, що такий саміт стане гарантією того, що росія та інші країни не заберуть ініціативу у мирному процесі.

«При цьому, я ще раз наголошу, ми дуже відкриті. Якщо ми хочемо об'єднати велику кількість держав, треба чути їх», – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, саміт відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Станом на 10 червня свою участь підтвердили вже 90 країн та міжнародних організацій. Половина учасників – із Європи.

Росію на саміт не кликали, а Китай, Бразилія, Мексика та Саудівська Аравія вирішили проігнорувати цей захід. Так, у Пекіні заявили, що підтримають лише такі саміти, де будуть представлені обидві сторони конфлікту.

Саміт пропустить і Джо Байден. США на заході представлятимуть віце-президентка Камала Гарріс та радник із національної безпеки Джейк Салліван. При цьому свою участь підтвердили президент Франції Еммануель Макрон та канцлер ФРН Олаф Шольц.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО