ХАМАС погодився на перемовини щодо ізраїльських заручників – Reuters

ХАМАС прийняв пропозицію США почати переговори про звільнення ізраїльських заручників, включаючи солдатів і чоловіків. Це сталося через 16 днів після першого етапу угоди, спрямованої на припинення війни в Газі.

Про це Reuters повідомило високопоставлене джерело ХАМАС.

Нова пропозиція передбачає, що посередники гарантуватимуть тимчасове припинення вогню, доставку допомоги та виведення ізраїльських військ до тих пір, поки триватимуть непрямі переговори щодо виконання другої фази угоди, повідомило джерело ХАМАС.

Палестинський чиновник, близький до мирних зусиль за посередництва міжнародного співтовариства, заявив, що ця пропозиція може призвести до рамкової угоди. Якщо її прийме Ізраїль, це покладе край дев’ятимісячній війні між Ізраїлем і ХАМАСом у Газі.

Джерело в ізраїльській переговорній групі на умовах анонімності заявило в п'ятницю, 5 липня, що тепер є реальний шанс досягти угоди. Це різко контрастує з минулими випадками дев’ятимісячної війни в Газі, коли Ізраїль заявляв, що умови ХАМАС є неприйнятними.

Прес-секретар прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху не відразу відповів на запит про коментар. У п'ятницю, 5 липня, офіс посадовця заявив, що переговори продовжаться наступного тижня, і підкреслив, що розбіжності між сторонами все ще залишаються.

Офіційний представник США відмовився підтвердити рішення ХАМАС, додавши: «Є реальний прогрес, але ще багато роботи».

Згідно з офіційними ізраїльськими даними, конфлікт уже забрав життя понад 38 000 палестинців. За словами офіційних осіб охорони здоров’я Гази, відтоді, як ХАМАС напав на південні міста Ізраїлю 7 жовтня, убиті 1200 людей і взяті в заручники близько 250 осіб.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив президенту США Джо Байдену в четвер, 4 липня, що Ізраїль готовий до переговорів з ХАМАС про звільнення заручників. За словами аналітиків, є високий шанс досягнути угоди.

Також повідомлялось, що р результаті ізраїльського удару в середу, 3 липня, на півдні Лівану було вбито одного з вищих командувачів «Хезболли». Це спричинило ракетний вогонь у відповідь з боку підтримуваного Іраном угруповання по Ізраїлю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО