Байден на відкритті саміту НАТО заявив про передачу Україні додаткових Patriot та інших систем ППО

Президент США Джо Байден анонсував передачу Україні додаткових систем ППО. США нададуть додаткову батарею Patriot, а інші країни оголосили про надання Україні трьох Patriot та SAMP-T вже зараз, а також десятків систем ППО - у ближчому майбутньому.

Про це повідомляє «Голос Америки», з посиланням на промову Байдена на відкритті саміту НАТО.

Як зазначається, дві батареї Patriot, надійдуть від Німеччини та Румунії. Ще одну спільно зберуть Нідерланди з іншими партнерами. Італія передасть систему SAMP-T.

Підкреслюється, що всі п’ять нових стратегічних систем ППО допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових.

Також у наступні місяці США та партнери мають намір надати Україні «десятки систем ППО», зокрема: NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

Кілька членів НАТО, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія продовжать грати важливу роль у передачі цих систем Україні, а інші партнери допомагатимуть у забезпеченні ракетами-перехоплювачами.

Водночас, президент Володимир Зеленський написав у соцмережі X, що перший робочий день на саміті НАТО у Вашингтоні розпочав із конкретного результату.

«Додаткові ЗРК Patriot, SAMP/T та IRIS-T SLM, а також інші тактичні ракетні комплекси, які мають надійти в Україну від партнерів, допоможуть нам знищувати російські дрони та ракети й краще захистити українців від російського повітряного терору, таких як вчорашня жорстока атака на нашу головну дитячу лікарню», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у понеділок, 8 липня, Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги. Зокрема, він містить снаряди для танків, обіцяний раніше зенітно-ракетний комплекс Patriot та два новітні радари.

Також США передали українським прикордонникам партію швидкісних катерів.

Як відомо, Зеленський проведе зустріч із президентом США Джо Байденом у четвер, 11 липня.

Президент України також розповідав, яких рішень очікує від липневого саміту НАТО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО