Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про ядерну безпеку України

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яку ініціювала Україна.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив на сторінці у соцмережі Х.

«Сьогодні зроблено ще один важливий крок на шляху до відновлення поваги до Статуту ООН і міжнародного права», – йдеться у повідомленні.

Резолюція підтверджує необхідність демілітаризації та деокупації ЗАЕС на тлі невиконання росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ. Це голосування є продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру «Радіаційна та ядерна безпека» був одним з ключових питань.

«Я дякую всім нашим партнерам за допомогу у відновленні безпеки в усіх сферах, що була зруйнована російською агресією. Працюючи разом, ми здатні захистити фундаментальні норми міжнародного права та спільні цінності», – додав Зеленський.

Нагадаємо, ранше повідомлялось, що Генеральна Асамблея ООН сьогодні, 11 липня, розгляне проєкт резолюції «Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку АЕС». У ній йдеться про те, що українські атомні електростанції та установки, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ.

Також у лютому 2023 року Генасамблея ООН підтримала українську «формулу миру».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО