Арахамія прокоментував ухвалення за основу законопроєкту «про відкуп» за корупцію

Ухвалити закон про угоди зі слідством щодо корупційних злочинів є вимогою програми Ukraine Facility, яку Україна схвалила для отримання допомоги ЄС у 50 млрд євро. До другого читання закон ще може пройти доопрацювання.

Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у Telegram.

Він також прояснив низку інших моментів, пов'язаних із законопроєктом №11340. За словами Арахамії:

  • Депутати взагалі не піднімали питання угоди зі слідством в корупційних правопорушеннях. Це надійшло від наших партнерів у рамках зобов’язань Ukraine Facility Plan. Сьогодні голосували урядову версію, тому що уряд визначений перемовником з ЄС по цьому плану.

  • Наразі пройшло перше читання і в нас є перелік зауважень у письмовій формі від САП та ВАКС, які мають цим механізмом користуватись.

  • Угода – це право прокуратури, а не обов’язок.

  • Фінальна версія законопроєкту все одно буде проходити «залік» від міжнародників. Якщо громадянське суспільство вважає цей законопроєкт «зрадою», у нього є право і можливість надати свої аргументи представникам посольств і міжнародних організацій.

«Але я впевнений, що все буде гарно доопрацьовано до другого читання, як це вже було багато разів в подібних ситуаціях», – резюмував Арахамія.

Нагадаємо, Рада сьогодні ухвалила у першому читанні законопроєкт №11340, який дозволяє підозрюваним у корупційних злочинах йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.

18 березня цього року уряд схвалив план для Ukraine Facility. Він є основою надання фінансової підтримки в рамках програми, розрахованої на 4 роки на загальну суму 50 млрд євро. У березні Єврокомісія виплатила Україні перший транш у 4,5 млрд євро. У червні надійшов уже третій транш.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО