Підвищення військового збору: Стефанчук прокоментував шанси законопроєкту на ухвалення

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук допускає, що ідея підвищити податок на додану вартість викличе менше критики, ніж урядовий законопроєкт про підвищення військового збору.

Він сказав про це в інтерв'ю «Українським новинам».

«Є філософія, яку запропонував уряд – в багатьох місцях взяти по трішки, щоб продемонструвати необхідність надходження в бюджет абсолютно конкретної цифри, яку запитує він... Існує інша модель – взяти один податок, який має саму ширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість і підвищити його на певний відсоток. Вони не обрали цю модель, мені здається, що дуже багато буде залежати від того, як буде проведена дискусія у профільному комітеті», – сказав Стефанчук.

«Я просто хочу сказати, що є два виходи з цієї ситуації. Або потрошку підвищувати різні види оподаткування з вузькою оподаткованою базою, або трішки підвищити один вид оподаткування з високою податковою базою», – додав він.

За словами Стефанчука, якщо законопроєкт «справедливий і поширюється на всіх», він викликає менше критики у суспільстві, ніж точкові зміни для конкретних осіб.

«І тому нам треба теж зрозуміти не тільки, чи ми отримаємо цю необхідну суму, але і скільки голосів за це ми отримаємо в парламенті. Тому я очікую перших слухань в комітеті, після цього будемо визначатися», – зазначив він.

Рада, за його словами, готова розглядати підвищення податків. «І ми усвідомлюємо, що ми можемо або збільшувати надходження в бюджет шляхом підняття оподаткування, або через емісію. Емісія – це не вихід», – наголосив нардеп.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, підвищення яких податків пропонує Кабмін.

У Міністерстві фінансів зазначили, що це «найбільш м’який варіант» фінансування оборонних потреб серед усіх можливих.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО