Президент Фінляндії вважає, що час для переговорів України та рф настав

Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що наближається момент, коли Україні та росії потрібно розпочати переговори.

Таку думку він висловив у інтерв'ю французькому виданню Le Monde.

«Зеленський правильно розігрує свої карти. Із самого початку він хотів узяти на себе ініціативу у процесі обговорення. Тепер м'яч на боці росії. Україна та Зеленський перебувають у набагато сильнішій позиції, ніж два місяці тому. Вони отримують обладнання та засоби, необхідні для збереження своїх позицій. Ми вже не перебуваємо в ситуації близької до відчаю, в якій перебували навесні через блокування американської допомоги та труднощів Європи з доставкою техніки до Києва. Російського прориву також немає. Росія не наступає, за нашими даними, і її втрати ще більші, ніж раніше. Путін думав, що Захід втомиться від війни. Він гадав, що може дочекатися американських виборів. Але він помилявся», – сказав Стубб.

Він зазначив, що початок переговорів не означає територіальні поступки з боку України. За його словами, Володимиру Зеленському потрібні чотири елементи, щоб процес був успішним: «Перший стосується окупованих територій, і це буде лише його рішенням. По-друге, Україні потрібні гарантії безпеки… По-третє, потрібне правосуддя для переслідування російських воєнних злочинців. Зрештою, Зеленський потребує підтримки для відновлення країни».

Стубб додав, що для досягнення миру росія має вивести війська з України, але це не можна розглядати як попередню умову для переговорів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що всьому світу доведеться чинити тиск на росію, щоб переконати її сісти за стіл переговорів.

Він також обіцяв, що Україна до кінця листопада розробить мирний план.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО