В Ірані вбито одного з лідерів ХАМАС

Голову політичного бюро організації ХАМАС Ісмаїла Ханію було вбито рано вранці в Ірані. Він і один з його охоронців загинули під час нападу на його резиденцію в Тегерані.

Про це з посиланням на заяву угруповання повідомляють Reuters та New York Times.

Корпус вартових ісламської революції Ірану підтвердив смерть Ханії та повідомив, що проводить розслідування.

У ХАМАС назвали цю атаку «жорсткою ескалацією». «Це вбивство брата Ханії ізраїльськими окупантами є серйозною ескалацією, спрямованою на те, щоб зламати волю ХАМАС», – заявив високопоставлений представник угруповання Самі Абу Зухрі.

Ісмаїлу Ханії, за відкритими даними, було 62 роки. Він був одним із найвищих лідерів ХАМАС з 2006 року. В останні роки він керував угрупованням з Катару та Туреччини.

У вівторок Ханія перебував в Ірані разом з іншими високопоставленими членами іранської «осі опору», куди входять ХАМАС у Газі, Хезболла в Лівані та хусити в Ємені, щоб бути присутнім на інавгурації новообраного президента країни.

Будучи політичним лідером ХАМАС, Ханія грав центральну роль у важливих переговорах і дипломатії угруповання, включно з переговорами з Ізраїлем про припинення вогню, що зайшли в глухий кут.

Нагадаємо, у травні прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі запросив ордери на арешт трьох лідерів ХАМАС – Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханії. Їх звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності.

У квітні внаслідок ізраїльського удару по Газі загинули троє синів та онуки Ханії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО