Президент Південної Кореї запропонував КНДР перемовини – деталі

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль запропонував створити робочий консультативний орган з Північною Кореєю для обговорення шляхів послаблення напруженості та відновлення економічної співпраці сусідів.

Про це повідомляє агенція Reuters.

У своєму виступі на честь 79-ої річниці незалежності Кореї від Японії президент країни заявив, що готовий розпочати політичну та економічну співпрацю, якщо Північна Корея «зробить лише один крок» до денуклеаризації.

Згідно з його словами, запуск «міжкорейської робочої групи» може допомогти зняти напруженість і вирішити будь-які питання, починаючи від економічної співпраці до обміну людьми і возз’єднання сімей, розділених Корейською війною 1950-53 років.

«Ми почнемо політичну та економічну співпрацю в той момент, коли Північна Корея зробить лише один крок до денуклеаризації. Діалог і співпраця можуть призвести до істотного прогресу в міжкорейських відносинах», - сказав президент Юн.

Нагадаємо, минулого року в Північній Кореї схвалили поправку до конституції країни, яка передбачає закріплення політики щодо нарощування ядерних сил. У вересні 2022 року КНДР затвердила нову ядерну доктрину.

У серпні 2023-го КНДР на навчаннях відпрацювала завдання ядерного удару по Південній Кореї. За місяць країна на навчаннях також зімітувала ракетно-ядерну атаку.

Також ЗМІ підрахували, що повномасштабна війна на Корейському півострові може призвести до втрати 3,9% глобального ВВП і коштуватиме для глобальної економіки вдвічі дорожче, ніж вторгнення росії в Україну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО