Рада ратифікувала Римський статут: коли він набуде чинності (оновлено)

Верховна рада сьогодні, 21 серпня, підтримала ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомив нардеп від Голосу Ярослав Железняк у Telegram.

За відповідний законопроєкт №0285 проголосував 281 народний депутат. Проти був всього один. Утрималися 22, не голосували 24.

За словами Железняка, голосуванню в залі передувала дуже складна дискусія. Крім того, народним депутатам перед голосуванням передали листи підтримки від Генштабу ЗСУ та голови ГУР Міноборони Кирила Буданова.

Як уточнив на своїй сторінці у Facebook перший заступник комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної ради, нардеп Андрій Осадчук, «ратифікація Римського статуту набуде чинності тільки після набуття чинності відповідних змін в ККУ і КПК, які ще навіть не почали обговорювати».

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкти №0285 та №11484, які передбачають ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Документ №0285 передбачає підтвердження визнання Україною юрисдикції Міжнародного карного суду.

А документ №11484 спрямований на приведення положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у відповідність до норм Римського статуту та забезпечення кримінально-правового переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини).

У Зеленського пояснили, що дасть Україні ратифікація Римського статуту.

На сьогодні Римський статут ратифіковано 124 країнами. Останньою цього року приєдналася Вірменія.

Як відомо, саме Міжнародний кримінальний суд, започаткований Римським статутом, видав ордери на арешт диктатора володимира путіна та інших російських злочинців.

На нашій інфографіці – які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО