МАГАТЕ закликало росію негайно повернути Запорізьку АЕС під контроль України

Генеральна конференція МАГАТЕ підтримала резолюцію, в якій закликала росію негайно залишити Запорізьку АЕС та повернути об'єкт під контроль України.

Про це йдеться у заяві міністерства енергетики.

Документ підтримали 65 країн-членів Агентства. У резолюції, серед іншого, зазначено, що українські АЕС мають функціонувати «під повним суверенним контролем України».

Крім того, країна-окупант має забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об'єктів та інформації на ЗАЕС до моменту її деокупації.

На рішення Агентства вже відреагував президент Володимир Зеленський. Він зазначив, що сьогоднішня резолюція сприяє реалізації української Формули миру.

«Тільки завдяки колективній рішучості та принциповим діям ми зможемо змусити агресора припинити шантаж і терор. У цьому має бути зацікавлена кожна держава, яка дотримується Статуту ООН і загальнолюдських принципів, заради міжнародного миру та безпеки», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що захоплена росіянами Запорізька АЕС перебуває у зоні підвищеного ризику через нові обстріли.

Раніше у МАГАТЕ розповіли, коли можуть бути запущені реактори на Запорізькій АЕС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО