Україна обрала Індію посередником для досягнення мирної угоди з рф – Politico

Україна робить ставку на Індію в якості посередника, який допоможе покласти край війні з росією.

Про це пише Politico.

Як розповів український топ-чиновник, Індія є для України великою надією на досягнення життєздатної мирної угоди.

За словами чиновника, під час літніх переговорів у Києві прем'єр Нарендра Моді ясно дав зрозуміти, що хоча Україні неминуче доведеться піти на компроміс з деяких питань, будь-які пропозиції щодо припинення війни не повинні включати передачу територій росії.

Хоча в липні Україна різко відреагувала на зустріч Моді з російським диктатором путіним, відтоді Індія все частіше розглядається як «ідеальний посередник» у відносинах з Кремлем.

Індія послідовно утримувалася від засудження вторгнення росії в Україну, але водночас виступала на підтримку поваги суверенітету та територіальної цілісності та припинення війни.

Видання вважає, що Індія, можливо, є єдиним гравцем світового масштабу, здатним зіграти роль посередника, або принаймні єдиним, хто здатний переконливо позиціонувати себе як нейтральну сторону як до Москви, так і до Києва.

Спроби таких країн, як Саудівська Аравія, виступити в ролі миротворця не мали успіху, тоді як Китай звинувачують в активній допомозі військовимзусиллям Москви. Бразилію Україна також звинувачувала у тому, що вона стала на бік рф.

«Я можу сказати, що Індія — надійний партнер для України, і це глобальна сила, яка може впливати на динаміку та перебіг подій у світі. І ми хочемо бачити участь Індії у процесі формули миру, оскільки Індія може змінити ситуацію», – прокоментував речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий.

Нагадаємо, цього року Володимир Зеленський уже тричі зустрічався із прем'єром Індії. Під час візиту до Києва Моді заявив, що Україна та росія «мають сісти разом і шукати шляхи виходу з цієї кризи».

Зеленський запропонував Індії провести Глобальний саміт миру.

Під час зустрічі з путіним Моді заявив йому, що «війна – це не рішення», а бомби та ракети «не можуть забезпечувати мир».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО