Ізраїль не давав гарантій США, що не атакуватиме ядерні об'єкти Ірану – CNN

У США заявили, що Ізраїль не дав жодних гарантій того, що не атакуватиме ядерні об'єкти Ірану у відповідь на масовану ракетну атаку на початку цього тижня.

Про це повідомляє CNN, з посиланням на представника Держдепу США.

Згідно зі словами високопоставленого представника відомства, зараз важко сказати, чи не скористається Ізраїль роковинами нападу ХАМАС 7 жовтня для дій у відповідь.

«Ми сподіваємося і очікуємо побачити деяку мудрість, а також силу, але, як ви знаєте, жодних гарантій немає», - відповів він на питання, чи отримали США гарантії від Ізраїлю, що не будуть атаковані ядерні об'єкти Ірану.

Американські офіційні особи також поки що не мають ясності щодо того, коли буде прийнято рішення про відповідь Ізраїлю.

Щодо можливості відповісти саме 7 жовтня, то в Держдепі вважають, що якщо Ізраїль і завдасть удару, то швидше за все до або після цієї дати.

Як відомо, президент Джо Байден заявив, що США не підтримають дії Ізраїлю проти ядерної програми Ірану. За його словами, влада США та Ізраїлю обговорює можливість завдавання ударів по нафтових об'єктах Ірану у відповідь на ракетний обстріл 1 жовтня.

Нагадаємо, увечері 1 жовтня Іран завдав масованого удару по Ізраїлю, запустивши близько 180 балістичних ракет. У ЦАХАЛ заявили, що більшість ракет було збито.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв Ірану відплату за масований ракетний удар.

При цьому, за даними ЗМІ, Ізраїль готовий відповісти на масований ракетний удар Ірану більш рішуче та публічно, ніж у квітні. Але поки що Тель-Авів не планує завдавати ударів по ядерних об'єктах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО