Китай розпочав нові військові навчання поблизу Тайваню

Китай розпочав новий раунд військових навчань поблизу Тайваню. Влада заявила, що ці дії є суворим попередженням щодо «сепаратистських тенденцій» владі острова.

Про це повідомляє Reuters.

Навчання, названі Joint Sword-2024B, проходять у Тайванській протоці, а також у районах на північ, південь та схід від острова. Офіційна заява китайських військових підкреслює, що ці маневри є «законною та необхідною операцією для захисту державного суверенітету та національної єдності». Дата завершення цих навчань не вказана.

«Ці навчання також служать суворим попередженням щодо сепаратистських дій сил незалежності Тайваню. Це законна та необхідна операція для захисту державного суверенітету та національної єдності», – зазначили в заяві.

На навчання жорстко відреагував Тайвань. Уряд Тайбея назвав ці дії «відвертими провокаціями», що серйозно загрожують регіональній стабільності. Тайвань також повідомив, що китайські військові кораблі та літаки наближаються до його території з різних напрямків, що викликає напруженість у регіоні.

«Останні військові ігри та відмова Китаю відмовитися від застосування сили є відвертими провокаціями, які серйозно підірвали регіональний мир і стабільність», – зазначили у Тайвані.

Навчання відбуваються на тлі посилення напруженості після заяви президента Тайваню Лай Чін Те на національному святі, де він наголосив, що тільки народ Тайваню має право вирішувати своє майбутнє. Китай різко засудив цю промову і продовжив проводити навчання поблизу острова.

Ця ситуація посилює військову і політичну напруженість у регіоні, незважаючи на те, що США вже заявили, що Китай не має права використовувати заяви Тайваню як привід для військового тиску.

Нагадаємо, на початку червня міністр оборони Китаю Дун Цзюнь на форумі з безпеки «Діалог Шангрі-Ла» у Сінгапурі заявив, що збройні сили КНР готові використовувати силу для запобігання незалежності Тайваню.

А згодом Тайвань заявив про поглиблення економічної інтеграції з іншими демократичними країнами і праці з партнерами, включаючи США, щоб утримати лідера Китаю Сі Цзіньпіна від вторгнення на острів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО