Китай провів рекордну кількість бойових літаків над Тайванем під час навчань

Китай у ході своїх масштабних військових навчань у понеділок провів рекордну кількість винищувачів та інших бойових літаків над Тайванем – понад 150 одиниць.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дані Міноборони Тайваню.

Одноденні військові навчання, в яких брали участь китайські винищувачі, безпілотники, військові кораблі та судна берегової охорони, що імітують блокаду острова, Тайвань назвав «необґрунтованою провокацією».

Так, за даними міністерства оборони, за 25 годин з понеділка по вівторок навколо Тайваню було виявлено 153 китайські літаки.

З них 111 бойових літаків перетнули Серединну лінію – неофіційну демаркаційну точку в Тайванській протоці, яку Пекін не визнає, – і увійшли до розпізнавальної зони протиповітряної оборони Тайваню (ADIZ).

У виданні зазначили, що ADIZ нав'язується в односторонньому порядку і відрізняється від суверенного повітряного простору, який визначається міжнародним правом як 12 морських миль, що простягається від берегової лінії території.

«Жоден китайський військовий літак не був помічений таким, який увійшов у суверенний повітряний простір Тайваню, що можна було б вважати серйозною ескалацією», – сказано в повідомленні.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що задіяло власні літаки, військові кораблі та берегові ракетні системи для відстеження активності.

Попередній рекорд був у вересні 2023 року, коли за 24 години над Тайванем було помічено 103 китайські військові літаки.

Нагадаємо, у вересні Китай вперше за понад 40 років провів випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Раніше в Китаї пригрозили «запобігти» незалежності Тайваню.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО