Корупційні схеми у МСЕК: підозру вже отримали 64 посадовця

Цього року десятки чиновників МСЕК отримали підозри у скоєнні злочинів, ще дев'ятьох людей уже засуджено. Також анульовано понад 4 тисячі висновків про інвалідність.

Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк за підсумками засідання РНБО у вівторок, 22 жовтня.

«Вже є результати і надалі максимально жорстко протидіятимемо подібним ганебним явищам», – сказав Малюк.

За його словами, підозри отримали 64 чиновники МСЕК, також з ініціативи СБУ скасовано 4106 висновків про інвалідність, які призначаються на підставі фіктивних документів.

Серед іншого СБУ викрила та припинила діяльність восьми організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України, розповів Малюк.

Зокрема, у Харківській області нейтралізовано організовану злочинну групу з 13 членів обласного МСЕК. У ході обшуків у них вилучено понад 650 тисяч доларів.

Чиновники продавали ухилянтам підроблені медичні довідки для зняття з військового обліку за станом здоров'я.

У Рівненській області викрито ще 29 представників місцевих МСЕК та лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов'язаним ухилитися від мобілізації.

За гроші фігуранти оформляли для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб із наступним призначенням груп інвалідності. Таким чином, чиновники отримали понад 350 тисяч доларів «прибули».

У Миколаєві викрито голову обласної МСЕК, у якої виявлено понад 450 тис. доларів, колекцію золотих виробів та три незадекларовані квартири в Одесі.

Більшість цього майна вона записала на свого сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті викрито голову районної ВВК та трьох його спільників, які за різні суми хабарів оформляли ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Крім того, СБУ перевіряє факти незаконного здобуття інвалідності окремими посадовими особами, ці перевірки охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

Нагадаємо, 4 жовтня стало відомо, що у керівниці МСЕК у Хмельницькій області Тетяни Крупи та її родичів знайшли під час обшуків 6 млн доларів готівкою, прикраси та брендові речі. Вона заарештована.

Пізніше у ЗМІ з'явилася інформація про те, що 50 прокурорам Хмельницької облпрокуратури отримати статус інвалідності допомогла та сама голова Хмельницького МСЕК Тетяна Крупа.

У голови Миколаївської МСЕК знайшли понад 450 тисяч доларів, у її сина російський паспорт.

Сьогодні президент Володимир Зеленський збирав РНБО щодо ситуації з МСЕК. На тлі цих скандалів генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про свою відставку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО