Презентація «Плану перемоги» та рішення щодо МСЕК: топ обіцянок Зеленського за місяць

«План перемоги» України був топ темою останній місяць – Володимир Зеленський возив його по ключових союзниках і, нарешті, представив у парламенті. Президент розраховує, що виконання всіх пунктів плану зможе переламати хід війни, змусити росію до переговорів і дозволити завершити конфлікт не пізніше наступного року. Крім «плану перемоги», Зеленський також давав обіцянки щодо вступу України до НАТО та щодо внутрішніх питань – виробництва дронів, боротьби з корупцією у МСЕК. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Скандал із корупцією у МСЕК. Після низки корупційних скандалів у МСЕК та інформації про масове отримання прокурорами інвалідності Володимир Зеленський анонсував розгляд цих питань на засіданні РНБО. 21 жовтня він обіцяв «системне, кадрове та процесуальне реагування».

Засідання РНБО відбулося 22 жовтня, за його підсумками Зеленський підписав указ, який передбачає ліквідацію МСЕК та перевірку їхніх рішень щодо встановлення інвалідності. Керівництво Центральної МСЕК було звільнено, її, за словами голови МОЗ Віктора Ляшка, ліквідують до кінця тижня. Звільнено також керівників профільного департаменту міністерства.

Цей лише перший крок у реформуванні системи оцінки інвалідності, тож стверджувати, що обіцянку Зеленського виконано – передчасно.

Захист українського неба союзниками. На зустрічі з новим генсеком НАТО Марком Рютте Зеленський обіцяв і надалі переконувати союзників збивати російські ракети та дрони. «Ми бачимо, як, зокрема, на Близькому Сході вдається захищати життя людей завдяки єдності союзників. Спільне збивання іранських ракет нічим не відрізняється від збивання російських ракет, від збивання іранських «шахедів», – зазначив він.

Але союзники ще після першої масштабної атаки на Ізраїль заявили, що не надаватимуть аналогічну допомогу Україні через побоювання ескалації. У США вважають, що це нібито може втягнути їх у війну з росією.

Як представники Сенату та Білого дому розповіли Politico, знищення іранських ракет над Ізраїлем не призведе до ядерної війни. А ось «відправлення військ для збивання російських ракет над Україною може спровокувати пряме зіткнення між двома великими ядерними країнами світу на тлі найбільшої війни в Європі з часів Другої світової – потенційно з апокаліптичними наслідками».

Іншими словами, поки що прохання України допомогти виглядають безперспективно. Хоча Україна, як і обіцяв Зеленський, намагається переконати партнерів.

Підготовка другого Саміту миру. Зеленський вже неодноразово обіцяв провести другий Саміт миру. Була інформація про те, що він відбудеться у листопаді, але коли саме, де та в якому складі – невідомо.

«Наступний саміт миру має відбутися. У листопаді план буде вже на столі – а дат я не знаю. Думаю, зараз ніхто не знає. Але ми готуватимемо все так, як вирішили. На початку листопада план вже буде з усіма деталями», – говорив президент на початку жовтня. Наприкінці місяця ясності щодо заходу, як і раніше, немає.

«План перемоги» України. Зеленський вже виконав обіцянку представити публічно «план перемоги». Він представив його окремим лідерам (зокрема, президенту США Джо Байдену), на саміті Євросоюзу, а також перед Верховною радою.

План однозначно підтримали Польща, Литва, Латвія та Естонія, очікувано проти виступили Словаччина та Угорщина. У НАТО та США заявили, що план обговорюватиметься. Є також інформація, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив два ключові пункти – про членство в НАТО та далекобійну зброю.

Зеленський порівняв обговорення «плану перемоги» з дискусіями про постачання Україні Patriot або F-16 – спочатку західні союзники відмовилися робити це, але потім поступово дійшли згоди.

Якщо союзники підтримають план, президент сподівається на закінчення війни не пізніше 2025 року.

Вступ України до НАТО. Запрошення України до Альянсу зараз – перший пункт «плану перемоги». Зеленський обіцяв працювати з усіма країнами, які виступають проти цього. І окремо обіцяв, що Україна стане членом НАТО.

У США підтверджують, що дискусія щодо членства України продовжується, але консенсусу немає. Крім самих США, проти виступає Німеччина.

Видання Politico стверджувало, що насправді противників приєднання України сім – США, Німеччина, Угорщина, Словаччина, Бельгія, Словенія та Іспанія.

Але в Офісі президента заявили, що такі чутки поширюють ті, хто хоче справити хибне враження, ніби вступ України не має широкої підтримки серед членів Альянсу. «Насправді, ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а решта веде активну роботу з адвокації», – зазначив Сергій Никифоров.

Підготовка бригади ЗСУ у Франції. У Франції зараз тренується бригада Збройних сил України – 2300 солдатів нової бригади імені Анни Київської.

Зеленський обіцяв, що військові повернуться до України до кінця листопада. Техніку, на якій вони навчаються, теж передадуть Україні.

Постачання дронів армії. «Я хочу подякувати кожному і кожній, хто робить нашу армію технологічною: всім українським виробникам, усьому нашому державному сектору, всім партнерам, які вкладаються у виробництво дронів в Україні. Ми і далі нарощуватимемо ці поставки, і головне, щоб технологічний розвиток допомагав нам берегти життя наших воїнів», – обіцяв Зеленський.

Міністерство цифрової трансформації повідомляло, що у 2024 році порівняно з минулим виробництво українських дронів зросло вдесятеро. Зріс також обсяг інвестицій (з 5 до 50 млн доларів).

Заступник міністр оборони Іван Гаврилюк в інтерв'ю розповідав, що цього року планується виготовити мільйон FPV-дронів, понад 10 тисяч ударних дронів із середньою дальністю польоту та понад тисячу безпілотників із дальністю від тисячі кілометрів. «Цифри я називати не буду. Всі ці показники у цьому напрямі перевиконані», – заявив він.

Таким чином, обіцянка Зеленського виконується.

Він також обіцяв залучати додаткові інвестиції партнерів у виробництво РЕБ. Поки що якоїсь інформації про це не було.

Нагадаємо, «Слово і діло» розповідало, які військові обіцянки Зеленський має виконати в 2024 році.

З інфографіки можна дізнатися, як змінювався рівень довіри українців до Зеленського та інституту президентства.

Олександра Худякова, Віктор Гаврилюк, спеціально для «Слово і діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО