Міністерство «української єдності» та усунення бюрократії в армії: топ обіцянок Зеленського за місяць

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв рішення щодо усунення бюрократії в армії, підтримку військової медицини, розширення програм підтримки молоді.
AFP/Getty Images

Володимир Зеленський завтра, 27 серпня, проведе пресконференцію. Її заявлена тема – війна та кроки України на шляху до справедливого миру. Раніше президент обіцяв, що війна з росією може завершитися лише відновленням територіальної цілісності країни, і на жодні поступки Україна не піде. За останній місяць, окрім воєнних обіцянок, Зеленський озвучив чимало соціальних. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Про виплати та премії для військових. 20 серпня Верховна рада ухвалила закон про соціальний захист військових, які здійснюють операції у російському прикордонні. Володимир Зеленський обіцяв, що всі виплати, премії та нагороди (такі ж, як на передовій) будуть поширені на них із першого дня операції.

Закон Зеленський уже підписав. Тепер чекаємо на його реалізацію на практиці.

Зеленський назвав основні задачі операції ЗСУ в російській Курській областіЯк зазначає український лідер, курська операція запобігла наступу росіян на Сумську область.

Про ліквідацію бюрократії в армії. На початку серпня Зеленський обіцяв «сучасні рішення» для українських військових, які мають прибрати зайву бюрократію та паперову роботу.

На даний момент запрацював додаток «Армія+», через який можна подати 11 видів рапортів, зокрема на відпустку, грошову чи матеріальну допомогу, направлення на лікування, МСЕК чи ВЛК.

Крім того, президент обіцяв, що без бюрократії військові зможуть отримувати всі соціальні послуги, зокрема транспортні, медичні та банківські.

Поки що виконання обіцянки перебуває на початковій стадії.

Про підтримку військової медицини. «Перед системою військової медицини стоїть ще чимало викликів, які доведеться подолати. Як глава держави я обіцяю вам всебічну підтримку у цьому напрямі», – обіцяв Зеленський 27 липня.

Серед необхідних кроків він назвав постачання мобільних шпиталів, цифровізацію медицини, створення систем реабілітації та реінгтеграції поранених.

Міністерство оборони після цього анонсувало, що планує протягом двох років провести реконструкцію військових шпиталів у 12 містах – Дніпрі, Одесі, Харкові, Києві, Вінниці, Житомирі, Луцьку, Львові, Полтаві, Рівному, Хмельницькому, Хмільнику.

Про збільшення кількості систем ППО в Україні. Наприкінці липня президент обіцяв, що кількість Patriot та інших систем протиповітряної оборони збільшуватиметься: «Ми продовжуватимемо працювати в цьому напрямі. І в серпні, вересні та жовтні будуть відповідні системи у нашій державі».

У серпні Литва обіцяла Україні системи ППО ближнього радіусу дії, а Німеччина передає ще дві системи Iris-T.

Про будівництво корветів у Туреччині. 1 серпня міністр оборони Рустем Умєров їздив до Туреччини на церемонію спуску на воду багатоцільового корабля класу корвет «Гетьман Іван Виговський», збудованого для українських ВМС.

Зеленський обіцяв, що співпраця з Туреччиною у цій сфері триватиме. Поки що інших оголошень не було.

Про територіальні поступки. Коментуючи варіант поступитися частиною території в обмін на гарантії безпеки з боку ЄС чи НАТО, Зеленський обіцяв: «… Україна ніколи не віддасть своїх територій. Будь-яке питання, пов'язане з територіальною цілісністю України, не може бути вирішене одним президентом, однією людиною чи всіма президентами світу без українського народу. Це неможливо. Це суперечить Конституції України».

Він також обіцяв, що Україна завершить війну «так, як треба нашій Україні, нашій державі, нашим людям».

Про запуск програми «Мрія». У вересні Зеленський обіцяв представити додаток для дітей, батьків та вчителів «Мрія».

Ця обіцянка вже не нова: запуск додатку анонсували ще минулого року. У червні його почали тестувати перші 40 шкіл.

Відомо, що у додатку буде електронний журнал, домашні завдання, розклад уроків, відстеження успішності школяра. На першому етапі у «Мрії» будуть доступні особистий кабінет учня з програмами розвитку здібностей та шкалою успішності; інтерактивні та мультимедійні навчальні матеріали; дані про освітній процес.

Про програми підтримки для молоді. Восени Зеленський обіцяв нові програми підтримки молоді та розширення існуючих.

Так, у вересні в іпотечній програмі «єОселя» для українців до 25 років буде знижено суму першого внеску на 10%. Також у вересні почне працювати програма грантів на бізнес (150 тисяч гривень) для українців до 25 років. Окрім того, з'являться освітні гранти.

«Про міністерство української єдності». Під час виступу перед дипломатами Зеленський анонсував запуск нового інституту, який «забезпечить достатню силу глобальної української єдності».

«Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв'язки та відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – все це буде сферою відповідальності нового інституту. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Насамперед, за кордоном», – пояснив президент. Найближчим часом він обіцяв представити деталі.

На цій самій зустрічі він обіцяв посилювати дипломатичну присутність України в Азії.

Про роботу омбудсмена. У середині серпня Зеленський обіцяв посилення присутності інфраструктури омбудсмена в областях для якіснішої роботи з рідними полонених та активістами. Поки що про відповідні рішення не повідомлялося.

Про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна прочитати в нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: