Росія використовує на фронті тисячі терміналів Starlink – Буданов

Читать на русском
Російські війська використовують тисячі супутникових інтернет-терміналів Starlink, що може підірвати переваги України на полі бою.
Фото: ГУР

Російські війська в Україні використовують тисячі терміналів супутникового зв'язку Starlink, створених компанією SpaceX.

Про це в інтерв'ю Wall Street Journal сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

За його словами, приватні російські компанії купують термінали Starlink через посередників – нібито для особистого користування. Далі обладнання доставляється у росію через сусідні країни, зокрема колишні радянські республіки.

За словами голови ГУР, підрозділи російської армії, аж до рівня роти, активно прагнуть отримати термінали Starlink, часто збираючи гроші для закупівлі.

Він також зазначив, що сервіс Starlink «досить давно» працює на окупованій території, але не уточнив подробиць.

Видання зазначає: якщо росія починає масово закуповувати термінали Starlink, це може підірвати головну перевагу України на полі бою. Ця система зв'язку має більш високий рівень захисту в порівнянні з мобільними мережами або радіосигналами, і раніше у росіян не було такої захищеної комунікаційної системи.

Нагадаємо, у компанії SpaceX заявили, що не співпрацюють з російським урядом чи військовими, ніколи не продавали Starlink росії та не відправляли обладнання.

Власник компанії Ілон Маск також стверджує, що SpaceX не продавала систему супутникового зв'язку Starlink росії.

У ГУР зазначили, що росія може отримувати Starlink через треті країни, зокрема через арабські.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: