Без допомоги США Україна не має шансів перемогти у війні – Зеленський

Читать на русском
Зеленський заявив, що без американської допомоги Україні не перемогти. Президент також розкритикував намір Конгресу розглянути законопроєкт про допомогу лише Ізраїлю.
Reuters

Президент Володимир Зеленський заявив, що без військової підтримки США Україна не має шансів перемогти у війні з росією.

Він сказав про це в інтерв'ю PBS.

Який обсяг допомоги США надають Україні та ІзраїлюЯкий обсяг допомоги Штати надавали Україні та Ізраїлю з 2014 року – на інфографіці. Підтримка Ізраїлю була приблизно на одному рівні, України – зростала.

«Я говорю вам відверто: без цієї допомоги (від США – ред.) шансів у нас перемогти не буде. Потрібно бути набагато сильнішим за свого ворога. Сьогодні у нас співвідношення артилерійських снарядів складає 1 до 10. Чи можемо ми так стояти? Ні. У будь-якому разі, за такої статистики вони нас щодня штовхатимуть назад. Якщо ми хочемо на 100% захищати те, що сьогодні знаходиться під нашим контролем, ми маємо від 1 перейти до рівних чисел – 10 до 10», – сказав Зеленський.

Він сподівається, що американський Конгрес ухвалить позитивне рішення про виділення фінансування найближчими днями чи тижнями, але не довше.

Президент також прокоментував намір спікера Палати представників США Майка Джонсона поставити на голосування допомогу Ізраїлю. «Це говорить про те, що це питання не безпеки. Це чиста політика. І, якщо чесно, це ганьба для світу, і просто ганьба для демократії, і для всіх тих, хто тільки й говорить про демократію», – вважає він.

«Якщо Конгрес візьме та поділить усю цю допомогу на ізраїльську та українську, то це говорить про те, що це питання виборів у США. І це просто чиста політика. Коли весь світ каже: «Як так Іран посмів бити по Ізраїлю», потрібно популістично допомагати тільки Ізраїлю і забути про те, що відбувається в Україні. Це означає, що всім байдуже, скільки людей гине в Україні щодня. Їм важливі їхні рейтинги», – сказав Зеленський.

Але він нагадав, що у разі програшу України та початку війни на території НАТО американські солдати будуть змушені воювати. «Поки не пізно потрібно проголосувати допомогу всім країнам, чиї життя від неї залежать», – зазначив глава держави.

Зеленський також розповів, що двічі спілкувався зі спікером Джонсоном – минулого і цього року: він запевнив, що підтримує допомогу Україні.

Нагадаємо, раніше в Сенаті повідомили, що під час розмови між президентом США Джо Байденом і лідерами Конгресу було досягнуто «консенсусу» щодо виділення допомоги як Ізраїлю, так і Україні.

При цьому спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремі законопроєкти щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: