Нездатність Заходу відправити Україні зброю допомагає путіну вигравати війну – Politico

Читать на русском
Для війни такого вирішального значення масштаб дій західних лідерів щодо надання допомоги Україні не відповідає їхній високій риториці.
AFP/Getty Images

Дедалі більше схоже, що ставка російського диктатора володимира путіна на те, що він зможе «перечекати» підтримку України Заходом, може окупитися.

Про це йдеться у статті на Politico.

Україна опинилась у найвразливішому становищі від початку повномасштабної війни – BloombergЧерез інтенсивні атаки росії та нестачу військової підтримки з боку союзників Україна перебуває у найуразливішому становищі за більш ніж два роки війни.

Автор статті Джеймі Детмер наголошує, що для війни такого вирішального значення масштаб дій західних лідерів щодо надання допомоги Україні далеко не відповідає їхній піднесеній риториці: «Це розчарування зробило українців усіх рангів — від солдатів, що риють окопи, до міністрів, які керують країною, — втомленими і дратівливими».

«Без серйозних змін у постачанні сучасної західної зброї та коштів Україна не зможе звільнити території, які зараз утримують сили путіна. Це дасть путіну можливість гризти поранену країну в наступні місяці або роки. Навіть якщо росія не зможе прикінчити Україну, часткова перемога залишить надії Києва на вступ до ЄС та НАТО у підвішеному стані», – йдеться у статті.

Автор зазначає, що наслідки такого результату будуть серйозними для світу. Путін, натхненний викриттям слабкостей Заходу, може активізувати свої ширші імперські амбіції за кордоном – під загрозою Литва, Латвія та Естонія.

Зараз Україна найбільше потребує артилерійських снарядів. Крім того, потрібні щонайменше два десятки систем ППО Patriot для захисту військ на передовій та захисту міст, у тому числі Харкова. Щодо Харкова також зростають побоювання, що місто може стати новою ціллю росіян для наземного наступу.

Видання пише, що «українські військові готуються до нових втрат найближчими місяцями».

Декілька високопоставлених офіцерів на умовах анонімності сказали Politico, що «лінія фронту може впасти цього літа, коли росія, яка має більшу чисельність і готовність прийняти величезні втрати, почне очікуваний наступ».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський говорив, що росіяни можуть розпочати широкомасштабний наступ приблизно наприкінці травня чи в червні. Такий самий прогноз давав керівник ГУР Кирило Буданов.

Financial Times з посиланням на українських та західних чиновників повідомляло, що росіяни наприкінці весни чи влітку можуть розпочати наступ у чотирьох областях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: