Міноборони Британії звинуватили у повільному постачанні зброї Україні

Читать на русском
Міжнародний фонд, яким розпоряджається Міністерство оборони Великої Британії, використало менше половини з 900 млн фунтів стерлінгів, наданих донорами.
Фото: Генштаб ЗСУ

Через бюрократичні затримки з укладанням контрактів Велика Британія змогла витратити лише менше половини з 900 мільйонів фунтів стерлінгів, спрямованих різними країнами до фонду підтримки України.

Про це пише The Guardian.

Очолюваний Великою Британією міжнародний фонд для України налічує дев'ять країн-донорів. Критики стверджують, що він повільно постачає зброю на фронт.

З 900 млн фунтів стерлінгів, наданих урядами за останні два роки, з яких 500 млн фунтів стерлінгів надійшли від Великої Британії, лише 404 млн фунтів стерлінгів було виділено або витрачено.

«Британські міністри визнають, що через повільну роботу схеми частина обладнання, купленого за гроші фонду, не потрапить в Україну раніше за весну наступного року», – йдеться в публікації.

За словами чиновників міністерства оборони, затримки викликані необхідністю оцінити кожну з величезної кількості оборонних компаній, які беруть участь у тендерах на отримання контрактів.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

Тіньовий міністр оборони Великої Британії Джон Хілі звинуватив Міноборони в тому, що воно «не поспішає».

«Велика Британія єдина у підтримці України і проти російської агресії. Оскільки росія посилює свої атаки в Україні, її союзники повинні прискорити військову підтримку.

Натомість, уряд Великої Британії не поспішає передавати українцям критично важливе нове обладнання. Прискорення цього процесу отримало б підтримку лейбористів, оскільки в питаннях військової допомоги Великої Британії Україні та посилення союзників по НАТО уряд мав і надалі матиме повну підтримку з боку лейбористів», – наголосив він.

У відповідь на звинувачення опозиції у повільній та неефективній роботі офіційний представник британського оборонного відомства заявив, що цей фонд є «найбільшим у своєму роді і регулярно постачає озброєння, щоб задовольнити найнагальніші потреби України, у тому числі засоби ППО, дрони та обладнання для розмінування».

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Як пояснили у Міноборони Великої Британії, у тендерах беруть участь тисячі різних компаній, і кожну з їхніх заявок необхідно оцінити.

«Ми не вибачатимемося за те, що робимо це з дотриманням усіх процедур і таким чином, щоб забезпечити найбільш ефективну допомогу Україні», – заявив представник міністерства.

Як відомо, міжнародний фонд для України був створений у серпні 2022 року для фінансування військової підготовки та обладнання після повномасштабного вторгнення рф.

Він був позиціонований як «гнучкий фонд із низьким рівнем бюрократії», яким керує Міноборони Великої Британії від імені виконавчої комісії, що складається з Великої Британії, Норвегії, Нідерландів, Данії, Швеції та Литви.

Нагадаємо, нещодавно Україна та Британія підписали рамкову домовленість про співпрацю у сфері оборонних матеріалів.

Також глави МЗС Британії та Франції закликали союзників зробити ще більше, щоб забезпечити Україною перемогу над росією.

Як стало відомо, росія наростила виробництво зброї і зможе підтримувати наступ в Україні мінімум два роки.

У той же час, як пише Politico, нездатність Заходу відправити Україні зброю допомагає путіну вигравати війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: