Аналітики ISW розповіли, навіщо ворог хоче захопити Вовчанськ на Харківщині

Читать на русском
Окупанти намагаються захопити Вовчанськ, адже російське командування вважає, що цей напрямок просування може загрожувати українському угрупуванню, яке обороняється на Куп’янському напрямку.
suspilne.media

Окупанти намагаються захопити Вовчанськ, адже російське командування вважає, що цей напрямок просування може загрожувати українському угрупуванню, яке обороняється на Куп’янському напрямку.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Новий наступ російської армії: що відомо про терміни та цілі окупантівРосійська армія готує новий наступ наприкінці весни – початку літа. Що про це відомо – на інфографіці.

У Харківській області російські війська, ймовірно, намагаються швидко ізолювати простір бойових дій на схід від річки Сіверський Донець і захопити Вовчанськ.

Відомо, що аналітики ISW зафіксували 11 травня на геолокаційних знімках руйнування мосту через дамбу Сіверського Донця в Старому Салтові (на південний захід від Вовчанська), а також удар по мосту через річку Вовча, що з’єднує Тихе та Вовчанські Хутори (обидва на захід від Вовчанська). У повідомленні припускають, що окупанти знищили їх з метою ізолювати українські сили, які діяли по обидва боки водних об’єктів, щоб не дати їм підтримати оборону поблизу Вовчанська.

Тим часом додають, що спроби ворога знищити українські наземні лінії зв’язку на південний захід і схід від Вовчанська вказують на те, що росіяни, ймовірно, зосередяться на захопленні Вовчанська замість того, щоб намагатися обійти населений пункт або розширити фронт далі.

В Інституті припускають, що окупанти також можуть застосувати наступальні дії під Вовчанськом, щоб натиснути на оперативний тил українських сил, які обороняються від атак рф на Куп'янському напрямку, і відвести українські підрозділи, які обороняються в районі Куп'янська.

Захоплення Вовчанська мало допомагає російським зусиллям просунутися до Харкова. Однак є ймовірність у тому, що росіяни думають, що плацдарм у цьому населеному пункті міг би дозволити їм почати наступальні операції в напрямку Великого Бурлука.

«Просування росії далі на південь від Вовчанська вимагатиме довгих переїздів по відкритій місцевості – спроможності, яку російські війська не продемонстрували за останні півтора року боїв в Україні», – додають у дописі.

Нагадаємо, 10 травня в Міноборони повідомили, що о 5-й ранку відбулася спроба прориву російськими військами лінії оборони ЗСУ під прикриттям бронетехніки в Харківській області. Силам оборони України вдалося зупинити російську армію у «сірій зоні» на півночі Харківської області, у низці прикордонних населених пунктів точаться бої.

Станом на 11 травня ситуація на північному та північно-східному кордоні Харківської області була повністю контрольована. Ворог наткнувся на вогневе ураження українських бойових бригад.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: