У Раді заявили, що за травень в Україні мобілізували більше людей, ніж за останні кілька місяців

Читать на русском
Протягом травня до української армії мобілізували більшу кількість військовозобов'язаних, ніж за останні кілька місяців загалом.
Фото: goloszmin.org

Протягом травня до української армії мобілізували більшу кількість військовозобов'язаних, ніж за останні кілька місяців у цілому.

Такою інформацією поділився секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, його цитує Українська правда.

Ухилення від мобілізації та порушення правил військового обліку: як штрафуватимутьНа інфографіці – які штрафи загрожують за порушення правил призову, а також за порушення правил мобілізації.

За його словами, минулий місяць був найпродуктивнішим у плані мобілізації з початку 2023 року.

Костенко вважає, що на зростання темпів мобілізації вплинули щонайменше два фактори: набрання чинності оновленого закону про мобілізацію та свідомість громадян.

«Закон про мобілізацію почав працювати 18 травня. Люди оновлювали дані і йшли в армію. Ще один чинник – свідомість громадян, які побачили, що треба йти і захищати країну. Я також думаю, що багато людей, які хотіли мобілізуватися в період, коли закон напрацьовувався, чекали, які будуть умови, а в травні вступили до війська», – стверджує нардеп.

Костенко також вважає, що у самій армії дію нового закону про мобілізацію можна буде побачити «вже за кілька місяців».

Нагадаємо, що у травні президент Володимир Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку та мобілізаційного законодавства. Кабмін же видав постанову, в якій уточнив низку питань щодо мобілізацію. Зокрема, ТЦК зможуть вручати повістки у цілодобовому режимі.

Водночас уряд спростив процедуру військового обліку для українців за кордоном.

Раніше в Раді відповіли, чи вводитимуть електронні повістки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: