Україна планує цього року побудувати до одного гігавата маневреної генерації – Зеленський

Читать на русском
Україна хоче до зими відновити максимум енергетичних об'єктів та побудувати до 1 ГВт газової маневреної генерації, повідомив Зеленський.
Reuters

Україна планує за допомогою партнерів цього року побудувати до одного гігавата газової маневреної генерації.

Про це на Ukraine Recovery Conference у Берліні повідомив президент Володимир Зеленський.

Як Україна виробляла електроенергію до повномасштабної війниВ Україні зруйновано, пошкоджено чи захоплено більше 70 відсотків енергогенерації. На інфографіці – як країна виробляла електроенергії до великої війни.

«Одна з основних путінських цілей в Україні – це енергетика. З перших років свого правління він розглядає саме енергоресурси, енергогенерацію та енергоспоживання як зброю, інструмент підкорення націй. Європа вже неодноразово з цим стикалася. Наразі Україна страждає від найбільш деструктивної форми російського бачення енергії як зброї. Внаслідок ударів російських ракет і дронів знищено вже 9 ГВт потужності. При цьому пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт. Отже, половини вже не існує», – сказав Зеленський.

Він констатував, що Україна втратила більше генерації енергії, аніж обсяг споживання деяких великих міст. Знищено 80% теплової генерації та третину гідрогенерації.

«І це ще не межа його терору. Але ми маємо провести межу і розпочати енергетичне відновлення. Ми повинні зробити все можливе і неможливе, щоб зберегти існуючу генерацію і максимально відновити втрачене», – зазначив президент. За його словами, путін на прикладі України намагається відточити практику знищення енергетики.

«У короткій перспективі ми маємо реалізувати швидке та недороге відновлення всіх енергетичних об'єктів, які можна зараз відновити. До зими. Дуже важливо зробити це до зими, протягом наступних 3-4 місяців. Ми знаємо як це забезпечити. Від наших партнерів ми просимо обладнання з ваших, до речі, зупинених електростанцій та пряму фінансову підтримку», – заявив Зеленський.

Ще один елемент, додав він, це високоефективна децентралізована маневрова газова генерація, яка вирішить питання дефіциту енергії сьогодні: «Саме у цій галузі європейські та, зокрема, німецькі компанії є технологічними лідерами. Саме в цій галузі ми маємо чіткий план, як побудувати до 1 гігавата потужності вже цього року... І ще 4 гігавати – протягом наступних років».

Нагадаємо, прем'єр Денис Шмигаль озвучив стратегію посилення української енергетики.

Раніше у KSE підрахували збитки енергосектору України від російських атак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: