Україна веде консультації з ЄС щодо повернення чоловіків, які виїхали незаконно – Клименко

Читать на русском
Україна веде переговори з країнами ЄС щодо можливості повернення чоловіків, які нелегально перетнули кордон. Але здебільшого вони не мають наміру їх видавати.
Фото: МВС

Україна веде консультації з Євросоюзом щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків, які незаконно перетнули кордон.

Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Примусове повернення чоловіків до України: які країни Європи відреагували відмовоюЯкі європейські країни заявили, що не видаватимуть українських чоловіків мобілізаційного віку – на інфографіці.

«Ми ведемо консультації з нашими колегами із Європейського Союзу. Звісно, кожна країна ЄС діє за законами та правилами Єврокомісії. Тому ці переговори триватимуть – про можливе повернення наших громадян, якщо вони нелегально перетнули кордон», – заявив Клименко.

При цьому міністр підтвердив, що здебільшого європейські країни не мають наміру видавати громадян України, які нелегально перетнули кордон.

За словами Клименка, важко назвати загальну кількість чоловіків, які намагаються незаконно залишити країну, оскільки їх затримують не лише у пунктах пропуску, а й на блокпостах, на пунктах за 5-10 км від кордону.

«Ми говоримо про десятки людей щодня: буває 10, буває 20, буває 30. Ми говоримо не лише про тих людей, які хочуть переплисти Тису, перейти гори, а й про тих людей, які на пунктах пропуску намагаються пройти за підробленими документами. Це досить великий відсоток – близько 15% наших громадян», – розповів він.

Гостро розпитуємо міністра про мобілізацію: ТЦК, втікачі, корупція, служба сина | Ігор КлименкоРадіо Свобода

Нагадаємо, у квітні віцепрем'єрка Ольга Стефанішина сказала, що Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку.

Угорщина, Чехія, Естонія та деякі інші країни заявили, що не планують видавати Україні військовозобов'язаних чоловіків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: