У Єврокомісії прокоментували розширення санкцій ЄС проти Білорусі

Читать на русском
Нові санкції враховують специфічні риси торгівлі між ЄС і Білоруссю, та вражають різні сектори білоруської економіки, включаючи торгівлю, послуги й транспорт.
Укрінформ

Європейська комісія привітала розширення обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі у відповідь на зусилля влади Мінська з обходу санкцій проти нього та росії.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської комісії.

Що сталося з економікою росії за два роки повномасштабної війниЯкі зміни відбулися у російській економіці за два роки повномасштабної війни – на інфографіці.

«Європейська комісія вітає ухвалення Радою ЄС нового пакету санкцій проти Білорусі з урахуванням її залучення до злочинної агресивної війни росії проти України. Тісна інтеграція економіки росії і Білорусі значно полегшує обминання існуючого санкційного режиму (ЄС) проти росії. Черговий раунд санкцій проти Білорусі віддзеркалює деякі із заходів, що вже застосовані проти росії, що робить санкції ЄС проти росії більш ефективними», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, нові санкції враховують специфічні риси торгівлі між ЄС і Білоруссю, та вражають різні сектори білоруської економіки, включаючи торгівлю, послуги й транспорт. Такі зусилля дозволяють розробляти ефективну стратегію проти обходу санкцій, та водночас забезпечити пропорційність обмежувальних заходів проти Білорусі відповідно до ступеня її залучення до російської агресивної війни проти України.

Зокрема, були введені додаткові обмеження на експорт товарів подвійного призначення, а також на постачання товарів, які можуть сприяти зміцненню білоруської промислової бази. До санкційного переліку потрапили, зокрема, морське навігаційне обладнання, деякі предмети розкоші, а також імпорт товарів, що дозволяють Білорусі розширити джерела бюджетних надходжень, в тому числі заборону на імпорт діамантів та золота.

Під заборону підпадають прямий або непрямий імпорт, закупівля або передання з Білорусі таких товарів як гелій, вугілля, мінеральна продукція, включаючи сиру нафту. Ці заходи доповнюються новими заборонами на експорт товарів та технологій, що можуть використовуватися у галузі нафтопереробки або для виробництва скрапленого газу.

Також європейські експортери будуть зобов’язані включати положення «не для Білорусі» у всі нові контракти на поставки для третіх країн, особливо стосовно товарів, які можуть використовуватися росією на полі бою в Україні.

Нові санкції суттєво обмежують перелік послуг, які можуть надаватися Білорусі, її владі та установам, включаючи бухгалтерські послуги, аудит, інженерне забезпечення та рекламні послуги.

«Єврокомісія буде продовжувати проводити уважний моніторинг можливого обминання санкцій та залишається готовою надалі підтримувати взаємопоєднання між двома санкційними режимами», - додають у повідомленні.

Нагадаємо, у суботу, 29 червня, Рада ЄС поширила на Білорусь низку санкцій, які вже діють проти росії через війну проти України.

Раніше посли країн-членів Євросоюзу досягли згоди та ухвалили 14-й пакет антиросійських санкцій. Зокрема, санкції ухвалено проти російського сектора зрідженого природного газу.

Згодом стало відомо, що новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії буде спрямований не лише проти енергетичного сектору рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: