Вибори в Британії: Сунак визнав поразку, лідер лейбористів зробив першу заяву

Читать на русском
Ріші Сунак визнав поразку консерваторів на парламентських виборах у Британії. Лейбористська партія отримала достатньо місць, щоб мати більшість, її лідер Кір Стармер зробив першу заяву.
WPA Pool/Getty Images

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак визнав поразку консерваторів на дострокових парламентських виборах.

Про це повідомляє Guardian.

Лідер британських лейбористів відповів, чи допомагатиме Україні у разі призначення прем'єр-міністромЛідер Лейбористської партії Британії Кір Стармер заявив, що продовжить допомагати Україні у разі перемоги на парламентських виборах.

Сунак заявив, що британський народ «виніс протверезний вердикт», і Лейбористська партія перемогла на виборах.

«Я беру на себе відповідальність за програш», – сказав він вибачився перед кандидатами-консерваторами, які програли на цих виборах.

Прем'єр додав, що зателефонував лідеру лейбористів Кіру Стармеру, щоб привітати його з перемогою. «Сьогодні влада перейде з рук до рук мирним і впорядкованим чином, за доброї волі з усіх сторін. Це те, що має вселити в нас впевненість у стабільності та майбутньому нашої країни», – сказав він.

Станом на ранок Лейбористська партія офіційно здобула достатньо місць, щоб мати більшість у парламенті Великої Британії. У партії, за попередніми підрахунками, 326 із 650 місць.

Лідер партії Кір Стармер уже зробив першу заяву після перемоги: «Ми це зробили! Ви агітували за це, ви боролися за це, голосували за це, і тепер це сталося. Зміни розпочинаються зараз. І це приємно, я маю бути чесним. Чотири з половиною роки роботи зі зміни партії. Ось навіщо вона потрібна: змінена Лейбористська партія, готова служити нашій країні, готова повернути Британію на службу трудящим».

Таким чином, зазначає ВВС, Велика Британія отримає свій перший лейбористський уряд після 14 років правління торі. Тепер, згідно з формальною процедурою, Сунак подасть прохання про відставку королю, який попросить Стармера сформувати наступний уряд.

Нагадаємо, Ріші Сунак став прем'єр-міністром Британії 25 жовтня 2022 року, змінивши на цій посаді Ліз Трасс. Наприкінці травня він оголосив проведення дострокових парламентських виборів.

Раніше Стармер відповів, чи допомагатиме Україні у разі призначення прем'єр-міністром.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: